“Schrap vijfdaagse bedenktijd bij abortus” - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Vrijdag 4 december 2020
kalender

“Schrap vijfdaagse bedenktijd bij abortus”

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op donderdag 15 oktober 2020.

De verplichte bedenktijd van vijf dagen voor vrouwen die een abortus willen, is nodeloos belastend. Daarom willen PvdA en GroenLinks deze termijn schrappen. Dat voorstel doen zij vandaag in de Tweede Kamer bij het debat over medische ethiek.

Corinne Ellemeet @CorinneEllemeet

Tweede Kamerlid

Wanneer vrouwen aangeven een abortus te willen, zijn zij verplicht vijf dagen bedenktijd te nemen. Uit de evaluatie van de wet bleek vijftien jaar geleden al dat de deze denk termijn geen invloed heeft op de zorgvuldigheid van het besluit van de vrouw. En nu in 2020 is de conclusie - niet verrassend - hetzelfde.

De bedenktijd doet af aan de autonomie van de vrouw, vinden ook veel vrouwenorganisaties. De World Health Organization wijst er in dit kader op dat regelgeving geen onnodige barrières moet opwerpen voor vrouwen in nood bij onbedoelde zwangerschap.

Hoog tijd dus om deze bedenktijd te schrappen, menen PvdA en GroenLinks. Volgens hen is de termijn nodeloos belastend voor de vrouw en soms zelfs contraproductief.

Mentaal onnodig belastend

“Waarom nog wachten? Het kiezen voor abortus moet een vrije keuze zijn voor elke vrouw. Ook zonder de verplichte denktermijn gaat de keuze voor abortus zorgvuldig. Daarom is het nu echt tijd om dit af te schaffen”, zegt Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet van GroenLinks.

“Het is niet voor het eerst dat wordt geconstateerd dat een verplichte bedenktijd geen meerwaarde heeft en zowel fysiek als mentaal onnodig belastend is. Het is belangrijk dat een vrouw zelf - in overleg met de arts - bepaalt of en hoe lang zij bedenktijd nodig heeft”, aldus Lilianne Ploumen, Tweede Kamerlid voor de PvdA.