GroenLinks pleit voor corona-opvang in Rotterdam - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Vrijdag 4 december 2020
kalender

GroenLinks pleit voor corona-opvang in Rotterdam

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op woensdag 14 oktober 2020.

Tijdens het begin van de coronacrisis heeft Rotterdam alle dak- en thuisloze Rotterdammers goed opgevangen. EU-onderdanen en dak- en thuisloze ongedocumenteerden die normaal gesproken geen recht hebben op opvang, kregen ook toegang tot een opvang. Nu er in korte tijd weer veel coronabesmettingen bijkomen wil Fractievoorzitter Lies Roest van het college weten of Rotterdam klaar is om de brede opvang weer te openen.

Lies Roest

Voorkomen is beter dan genezen

Het coronavirus is helaas nog niet weg en steeds meer mensen raken besmet. Volgens de voorzitter van de Wetenschappelijke Raad zijn er in Parijs 40% van de daklozen besmet met het coronavirus. Dit moeten we in Rotterdam voorkomen. Dat is niet alleen vanuit menselijk oogpunt belangrijk, maar ook omdat mensen die besmet zijn met het coronavirus en op straat leven moeilijk traceerbaar zijn.

Bescherm de volksgezondheid

Nu het aantal coronabesmettingen weer toeneemt, wil GroenLinks weten of Rotterdam klaar is om de brede opvang weer te openen. Roest: ‘Niemand hoeft in Rotterdam op straat te slapen. De corona-opvang moet toegankelijk zijn voor alle Rotterdammers. We moeten de allerkwetstbaarsten in onze stad beschermen, daarmee beschermen we ook de volksgezondheid, gezien het toegenomen besmettingsrisico. Ik hoop dat het college bereid is de opvang weer open te stellen voor alle Rotterdamse dak- en thuislozen.’

Corona-opvang

Aangezien we nog lang niet van het virus af zijn pleit GroenLinks voor een corona-opvangsregeling. Deze regeling kan vergelijkbaar zijn met de winteropvang en gaat in wanneer de besmettingscijfers een bepaald punt bereiken. Op deze manier voorkomen we dat er last-minute opvang geregeld moet worden in een tijd waarin toch sprake is van maatschappelijke druk en uitval door ziekte. De noodzaak tot een bredere opvang zal bij een eventuele derde golf weer spelen.

Meer lezen

Schriftelijke vragen Corona-opvang