EU wil beter samenwerken bij bestrijden corona

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op dinsdag 13 oktober 2020.

EU-landen zijn het eens over het onderling afstemmen van de regels rond reisbeperkingen. Europarlementariër Kim van Sparrentak ziet dit als een stap in de goede richting: “Het is duidelijk dat we nog wel een tijd met het virus moeten leven. Na de chaos en het gebrek aan een gecoördineerde aanpak tijdens de eerste golf is het positief dat de Europese landen nu wel een stap zetten naar betere samenwerking.”

Kim van Sparrentak @kimvsparrentak

Europarlementariër

Kleurcodes

In de voorbije maanden ontstond er een lappendeken aan verschillende kleurcodes en test- en quarantaineregels tussen de EU-landen. In het vandaag gesloten akkoord stellen de EU-landen voor om één Europese kleurcode (rood, oranje, groen en grijs) te gebruiken. Het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding krijgt een grote rol bij het in kaart brengen van de risico’s in een gebied op basis van drie objectieve criteria: het aantal positieve testen over 14 dagen, het percentage positieve testen en het aantal uitgevoerde testen. Op basis van deze criteria wordt elke week een kaart opgesteld waarop elke regio een kleur krijgt.

Eigen regels

De EU-landen beloven ook de grenzen open te houden en tijdig nieuwe maatregelen aan te kondigen, zodat andere landen en reizigers ook op de hoogte zijn. Er komt bovendien ook een gezamenlijk inreisformulier en landen moeten elkaars testresultaten erkennen. “Bij het uitbreken van de crisis hanteerden EU-landen allemaal hun eigen regels, met als gevolg dat coronapaniek werd gebruikt om grenzen te sluiten. Dat zorgt voor verwarring en frustratie”, zegt Van Sparrentak. “Iedereen is gebaat bij meer transparantie, duidelijkheid en betere samenwerking. Of je nu ondernemer bent of familie in het buitenland hebt.”