Aan de vaste en algemene Kamercommissies - Brief rapporteurs Inzicht in Kwaliteit over wetenschappelijke 3.1CW-toets

1.

Kerngegevens

Officiële titel Aan de vaste en algemene Kamercommissies - Brief rapporteurs Inzicht in Kwaliteit over wetenschappelijke 3.1CW-toets
Document­datum 12-10-2020
Publicatie­datum 12-10-2020
Commissie(s) Financiën (FIN)
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

I

fW e e Cl e KB m e r Commissie Financiën

DER STATEN-GENERAAL

Aan de voorzitters van de vaste en algemene Kamercommissies

Plaats en datum:

Betreft:

Ons kenmerk:

Den Haag, 12 oktober 2020

Wetenschappelijke toets op onderbouwing voorstellen conform artikel 3.1CW 2020Z18525/2020D40015

Geachte voorzitters,

In september vorig jaar signaleerden wij in onze rapportage Onderbouwing van beleid - Het belang van artikel 3.1 van de Comptabiliteitswet 2016 om de regering te controleren (Kamerstuk 31865, nr. 152) dat de onderbouwing van beleids- en wetsvoorstellen bij kabinet en Kamer meer aandacht behoeft. De Kamer beschikt hiertoe sinds 2018 over een wettelijke bepaling, artikel 3.1 van de Comptabiliteitswet 2016, die het kabinet dwingt om dergelijke voorstellen te voorzien van een toelichting op de doelstellingen en doelmatigheid die worden nagestreefd, welke beleidsinstrumenten worden ingezet en wat de financiële gevolgen van wetgeving zijn voor het Rijk en maatschappelijke sectoren. Anders gezegd: beleid en wetgeving moet artikel 3.1-proof worden.

Als rapporteurs voor de operatie Inzicht in Kwaliteit zijn wij daarom samen met VSNU-voorzitter en oud-Kamerlid Pieter Duisenberg een initiatief gestart binnen het samenwerkingsverband Parlement en wetenschap. Het resultaat van dit initiatief is een praktische werkwijze voor het inzetten van wetenschappers om kritisch met ons mee te kijken naar de onderbouwing van voorstellen die wij als commissies behandelen (Kamerstuk 31865, nr. 176). Op 8 september jl. is deze werkwijze aan de hand van drie voorbeeldcases op de beleidsterreinen van de commissies EZK, J&V en OCW aangeboden aan Kamervoorzitter Arib. U vindt ze als bijlage bij deze brief, vergezeld van een standaardformulier met hulpvragen. De commissie EZK heeft in de wetenschappelijke toets reeds aanleiding gezien om de minister om een reactie te vragen.

Als rapporteurs Inzicht in Kwaliteit rapporteren wij aan de Kamer over de uitvoering van deze operatie, die gericht is op verbetering van het evaluatiestelsel van de Rijksoverheid. Om goed te kunnen evalueren, is het van groot belang dat wij voorafgaand aan het inzetten van nieuw beleid goed nadenken over de doelen, beleidsinstrumenten en verwachtingen rond doelmatigheid en doeltreffendheid. Inzichten van wetenschappers kunnen ons helpen bij deze onderbouwing. Vanuit deze gedachte doen wij u de aanbeveling om gedurende de komende periode ervaring op te doen met de voorgestelde methode, door een of enkele (wets)voorstellen te selecteren en wetenschappers voorafgaand aan de inhoudelijke behandeling kritisch mee te laten kijken op de onderbouwing conform artikel 3.1 van de Comptabiliteitswet. Desgewenst kan de kenniscoördinator van uw commissie u hierbij ondersteunen. Als rapporteurs zijn wij graag bereid dit initiatief waar nodig toe te lichten. Ook vernemen wij over enige tijd graag wat de eerste ervaringen zijn geweest van commissies die deze 3.1CW-onderbouwingstoets reeds hebben toegepast.

Met vriendelijke groet,

Joost Sneller en Bart Snels Rapporteurs operatie Inzicht in Kwaliteit

Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag

  • T. 
    070-3182211

 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.