Videoconferentie van de ministers van Justitie, 9 oktober 2020 - Voornaamste resultaten

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op vrijdag 9 oktober 2020.

Voornaamste resultaten

Toegang tot justitie

De ministers hebben hun politieke steun gegeven aan de ontwerpconclusies van het voorzitterschap over het benutten van de kansen van digitalisering op het gebied van toegang tot justitie. Deze conclusies moeten nu formeel worden goedgekeurd tijdens een komende Raadszitting.

Christine Lambrecht, Duits minister van Justitie en Consumentenbescherming

De digitalisering van het rechtsstelsel is een enorme kans die we in deze tijden van pandemie kunnen benutten. Digitalisering kan ervoor zorgen dat alle burgers steeds toegang hebben tot onafhankelijke rechtbanken en dat onze procedures efficiënter worden. Zo kan artificiële intelligentie (AI) rechters helpen bij hun werk en kan de vergelijkbaarheid en de kwaliteit van beslissingen worden verbeterd. AI-systemen moeten transparant, alomvattend, veilig, evalueerbaar en niet-discriminerend zijn. Het spreekt vanzelf dat rechterlijke beslissingen niet volledig moeten worden geautomatiseerd. De eindbeslissing moet nog altijd door een rechter worden genomen.

Christine Lambrecht, Duits minister van Justitie en Consumentenbescherming

In de ontwerpconclusies worden de lidstaten ertoe aangemoedigd om tijdens gerechtelijke procedures meer gebruik te maken van digitale instrumenten en wordt de Commissie verzocht uiterlijk eind 2020 een alomvattende EU-strategie voor de digitalisering van justitie te ontwikkelen. Ook moeten digitale vaardigheden in het gerechtelijk apparaat worden gepromoot, zodat rechters, openbare aanklagers, justitieel personeel en andere beoefenaars van juridische beroepen doeltreffend en met inachtneming van de rechten en vrijheden van rechtzoekenden gebruik kunnen maken van digitale instrumenten.

Conclusies van de Raad: "Toegang tot justitie - de kansen van digitalisering benutten"

Grondrechten

De ministers wisselden met de directeur van het EU-agentschap voor de grondrechten van gedachten over de bestrijding van antisemitisme en haatpropaganda. Centraal stond de vraag hoe de strafrechtelijke respons op antisemitisme kan worden verbeterd.

De ministers bespraken met name wat er nog meer kan worden gedaan om slachtoffers, Joodse gemeenschappen en andere maatschappelijke organisaties ertoe aan te zetten antisemitische incidenten te melden, en hoe gegevens over antisemitisme beter kunnen worden verzameld en geregistreerd met het oog op een doeltreffender onderzoek naar antisemitische misdrijven.

Het voorzitterschap diende ontwerpconclusies in over het Handvest van de grondrechten in de context van artificiële intelligentie en digitale verandering. Na de zitting zal het voorzitterschap contact opnemen met de delegaties om tot een akkoord te komen.

Deze ontwerpconclusies zijn bedoeld als bijdrage aan het debat over digitale verandering in de EU en over de vraag hoe ervoor kan worden gezorgd dat deze technologische ontwikkelingen de grondrechten van de burgers eerbiedigen. Daarbij staat een op de grondrechten gebaseerde aanpak van artificiële intelligentie centraal en worden er richtsnoeren gegeven in verband met waardigheid, vrijheden, gelijkheid, solidariteit, rechten van de burgers en justitie.

Bestrijding van seksueel misbruik van kinderen

Na een presentatie door de Europese Commissie bespraken de ministers de justitiële aspecten van de recente EU-strategie ter bestrijding van seksueel misbruik van kinderen, meer bepaald wat betreft preventie en slachtofferbescherming. Ze spraken ook hun steun uit voor de strategie van de Commissie.

Het debat was gericht op twee vragen van het voorzitterschap: de rol en de mogelijke verplichtingen van internetbedrijven om kinderpornografisch materiaal op te sporen, te melden en te verwijderen, en betere mogelijkheden voor slachtoffers om de verwijdering van beelden te vragen en te verkrijgen.

Elektronisch bewijsmateriaal

Het voorzitterschap lichtte de ministers in over de stand van de wetgevingsvoorstellen die de toegang tot elektronisch bewijsmateriaal moeten versnellen, ongeacht waar de gegevens zich bevinden. De Raad bepaalde zijn onderhandelingsstandpunt over de verordening in december 2018 en over de richtlijn in maart 2019.

We moeten beschikken over de instrumenten om doeltreffend grensoverschrijdend onderzoek te voeren. Elektronisch bewijsmateriaal zal in dit opzicht een mijlpaal vormen. Ik roep het Europees Parlement op een standpunt in te nemen, zodat we snel kunnen beginnen met de trialoog­onderhandelingen.

Christine Lambrecht, Duits minister van Justitie en Consumentenbescherming

De Europese Commissie bracht bij de ministers ook verslag uit over lopende internationale onderhandelingen ter zake, zoals de onderhandelingen over een overeenkomst tussen de EU en de VS inzake grensoverschrijdende toegang tot elektronisch bewijsmateriaal en de onderhandelingen in de Raad van Europa over een tweede aanvullend protocol bij het Verdrag van Boedapest.

Europees Openbaar Ministerie (EOM)

De Commissie en de Europees hoofdaanklager gaven de ministers een stand van zaken over de uitvoering van de EOM-verordening. Er wordt op verschillende domeinen gewerkt om ervoor te zorgen dat het EOM uiterlijk eind 2020 volledig is opgericht en operationeel is.

Overige punten

De Commissie gaf de ministers toelichting bij het arrest van het Hof van Justitie in zaak C-311/18 (zaak-Schrems II) over de overdracht van persoonsgegevens naar de VS.

Litouwen vroeg de lidstaten na te gaan of en hoe de EU actie kan ondernemen om veroordeelde gevangenen die burger van een lidstaat zijn en een gevangenisstraf in een derde land uitzitten, gemakkelijker te laten overbrengen naar hun lidstaat van herkomst.

Digitale toekomst voor Europa

Betere toegang tot e-bewijsmateriaal ter bestrijding van criminaliteit

Bescherming en bevordering van de mensenrechten

Europees Openbaar Ministerie (EOM)

Informatie over de zitting

Zitting nr. VC-JHA-091020

Videoconferentie

9 oktober 2020

Vooraf (documenten)

Discussienota over EU-strategie ter bestrijding van seksueel misbruik van kinderen (ST 11097/20)

×

Dit document is niet openbaar. Via onderstaande link kunt u om inzage verzoeken.

Verzoek om toegang tot dit document

Non-paper van de diensten van de Commissie over de onderhandelingen over het tweede aanvullend protocol bij het Verdrag van de Raad van Europa inzake cybercriminaliteit en de onderhandelingen over een overeenkomst EU-VS inzake grensoverschrijdende toegang tot e-bewijsmateriaal (ST 11060/20)

×

Dit document is niet openbaar. Via onderstaande link kunt u om inzage verzoeken.

Verzoek om toegang tot dit document

Antisemitisme en haatpropaganda - gedachtewisseling met de directeur van het Bureau voor de grondrechten Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Non-paper van de diensten van de Commissie en het Europees Openbaar Ministerie (EOM) over de oprichting van het EOM Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Agenda Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN

Achtergrondnota Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN FR

Na afloop (documenten)

Deelnemerslijst Dit document is momenteel alleen beschikbaar in de volgende talen:

EN