Europees Parlement wil verbod op onbetaalde stages

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op donderdag 8 oktober 2020.

Het Europees Parlement wil de strijd tegen jeugdwerkloosheid opvoeren, daarover nam het zojuist een resolutie aan. Europarlementariër Kim van Sparrentak is tevreden: “De vorige crisis leidde tot een piek in de jeugdwerkloosheid, veel grote bedrijven grepen dit aan om jongeren gratis te laten werken. Jeugdwerkloosheid mag nooit leiden tot nog uitbuiting van jongeren. Het Europarlement schaart zich gelukkig achter onze eis om onbetaalde stages te verbieden.”

Kim van Sparrentak @kimvsparrentak

Europarlementariër

Jeugdwerkloosheid

Sinds het begin van de coronacrisis verloor 1 op 6 jongeren wereldwijd hun baan, in Europa steeg de jeugdwerkloosheid tot 17 procent. Vooral jongeren in Zuid-Europa zijn zwaar getroffen. Met de stemming reageert het Parlement op de plannen van de Europese Commissie om de ‘jeugdgarantie’ te versterken. Dit is een Europese aanbeveling uit 2013 die voorschrijft dat jongeren binnen vier maanden ondersteund moeten worden in hun zoektocht naar een baan. Van Sparrentak: “We moeten koste wat kost voorkomen dat de verloren generatie, mijn generatie, nu opgevolgd wordt door een lockdown-generatie. Het feit dat de regeringsleiders minder willen investeren om jongeren te ondersteunen in hun zoektocht naar werk is dan ook onaanvaardbaar. Het Europees Parlement toont gelukkig wel solidariteit.”

Harde eisen

De huidige jeugdgarantie is tot nu toe slechts een pakket aanbevelingen, zonder harde eisen. Het Europees Parlement stemde in harde eisen te stellen aan de jeugdgarantie. Van Sparrentak: “De vrijblijvendheid in de huidige jeugdgarantie zorgt voor veel problemen: jongeren krijgen onbetaalde stages, tijdelijk werk zonder perspectief en zinloze trainingen. Daarom zijn harde voorwaarden nodig voor de trainingen, stages en het werk dat jongeren aangeboden krijgen.’’