Europarlement wil 60% minder CO2-uitstoot in 2030

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op woensdag 7 oktober 2020.

Het Europees Parlement is van plan om de Europese klimaatwet flink aan te scherpen. Europarlementariër Bas Eickhout noemt het een grote stap vooruit. "In een stemming zojuist besloot het Europarlement een bindend doel te willen vastleggen van 60 procent minder CO2-uitstoot in 2030. Dit gaat echt richting de ambitie die nodig is voor het Parijsakkoord.”

Bas Eickhout @baseickhout

Europarlementariër en delegatieleider GroenLinks Europa

Met de klimaatwet worden de Europese CO2-reductiedoelstellingen wettelijk vastgelegd. Met een hoog doel voor 2030 moeten vervolgens serieuze aanpassingen gemaakt worden in andere EU-wetgeving, zoals het Europese Emissiehandelssysteem. Eickhout: “Eerder gaf de Europese Commissie al aan een doel van min 55 procent in de wet te willen. Daar doet het Europarlement nu, door min 60 procent aan te nemen, een flinke schep bovenop.”

Diplomatieke druk op Duitsland

Eickhout: “De Europese situatie die nu ontstaat, biedt grote kansen voor de Nederlandse regering. In het regeerakkoord is afgesproken om in de EU een 2030-doel van 55 procent vermindering na te streven. Deze uitgelezen kans om dat nu gedaan te krijgen hoort benut te worden. Om te beginnen moet de diplomatieke druk zich nu focussen op Duitsland, zij moeten eind van deze maand een deal in de Europese Raad forceren. Dat land is de sleutel tot een goede uitkomst.”

Meer dan CO2-reductie

Naast het CO2-doel, wil het Europees Parlement nog meer zaken toevoegen aan de klimaatwet, waaronder:

  • Een CO2-budget, waarmee wettelijk vastgelegd wordt hoeveel ton CO2 de EU nog mag uitstoten.
  • Alle individuele EU-landen moeten individueel klimaatneutraal zijn in 2050, in plaats van als EU gezamenlijk, zoals de Europese regeringsleiders eerder afspraken. Het Europarlement gaat dus een stap verder door dat per EU-land bindend te maken.
  • Goede toegang tot de rechter verzekeren voor burgers en organisaties om overheden verantwoordelijk te houden voor hun klimaatbeleid.
  • Per wet de uitfasering fossiele subsidies verplichten.

Later vandaag vindt er nog een finale stemming plaats, maar dat lijkt een formaliteit te worden. Als ook de EU-landen gezamenlijk hun positie hebben ingenomen, beginnen de onderhandelingen tussen het Europees Parlement en de Europese ministers over de definitieve wet.