Mondkapjes: óók voor universiteiten, hogescholen en mbo-scholen

Met dank overgenomen van Democraten 66 (D66) i, gepubliceerd op dinsdag 6 oktober 2020.

Sinds deze week geldt het dringende advies een mondkapje te dragen voor alle middelbare scholen en in publieke gebouwen. Op scholen voor beroepsonderwijs en de universiteit geldt dit juist weer niet. Het zou niet nodig zijn, omdat er op een gemiddelde dag toch maar erg weinig studenten in de gebouwen mogen zijn.

Wat D66 betreft is dit precies het probleem. Dagelijks zitten een miljoenen studenten thuis, en bestaat hun onderwijs de hele dag uit een computerscherm. “Eten, slapen, zoomen. En herhaal.” Als ze met een mondkapje op iets meer veilig écht college kunnen krijgen, doen de meeste studenten dat graag. Fysiek onderwijs, elkaar in de ogen kunnen kijken en samenwerken is belangrijk. Alleen mag dat niet, omdat op de looproutes naar de collegezalen dan niet constant 1,5 meter afstand mogelijk is. Net als op middelbare scholen, net als in de trein, net als in de supermarkt. Zo ontstaat de situatie dat een 18-jarige scholier mét mondkapje naar het lokaal mag lopen maar een 18-jarige student zonder mondkapje thuis blijft.

Daarom stellen wij het volgende voor:

Dringend advies mondkapjes: ook voor vervolgonderwijs

Wat geldt voor scholieren en docenten gaat ook gelden voor

studenten en hun docenten: het dringend advies om een mondkapje te dragen. Als het helpt voor veilig fysiek onderwijs, dan loont het de moeite. Dus verbreed het dringend advies mondkapjes te dragen van het voortgezet onderwijs naar al het vervolgonderwijs, van mbo tot universiteit.