Ollongren reageert op advies Raad van State over ministeriële verantwoordelijkheid
DEN HAAG (PDC) - Het effectief functioneren van de ministeriële verantwoordelijkheid is afhankelijk van gezamenlijk het kabinet, beide Kamers en ambtenaren. Dat schrijft minister Kajsa Ollongren1 van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties2 (BZK) in reactie op het ongevraagde advies van de Raad van State3 over ministeriële verantwoordelijkheid4. Het eerdere advies van de Raad bevatte meerdere aanbevelingen om de bestaande problemen met die ministeriële verantwoordelijkheid op te lossen.
Het rapport van de minister benadrukt het belang van de betreffende verantwoordelijkheid: het maakt de controle van het bestuur door de volksvertegenwoordiging mogelijk. Het kabinet zet zich daarom graag in voor een structurele verbetering van de werking van de ministeriële verantwoordelijkheid en ziet uit naar een constructieve dialoog. Het is ook zeer benieuwd welke handelingsperspectieven de Kamer voor zich ziet.
Eerder pleitte de Staatscommissie parlementair stelsel5 al voor een actualisatie van de Aanwijzingen, ook wel bekend staand als de "Oekaze-Kok". In reactie hierop kondigde het kabinet aan dit te zullen doen en ook in te zetten op een vergroting van de bekendheid van de regels voor contacten tussen Kamerleden en ambtenaren van ministeries.
Bron: ministerie van BZK op rijksoverheid.nl
Verwant nieuws
Meer over ...
- 1.Kajsa Ollongren (1967) was van 10 januari 2022 tot 2 juli 2024 minister van Defensie in het kabinet-Rutte IV. Daarvoor was zij minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het kabinet-Rutte III. In dat kabinet was zij namens D66 tevens viceminister-president. Mevrouw Ollongren was van 18 juni 2014 tot 26 oktober 2017 wethouder van Amsterdam en in september 2017 werd zij daar waarnemend burgemeester. In 2011-2014 was zij secretaris-generaal van het ministerie van Algemene Zaken. Eerder was zij plaatsvervangend secretaris-generaal op dat ministerie en daarvoor onder meer plaatsvervangend directeur-generaal economische politiek en directeur integratie en strategie op het ministerie van Economische Zaken.
- 2.Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft zorg voor het goed functioneren van het openbaar bestuur van ons land. De hoofdtaken zijn het bevorderen van de democratische rechtstaat, slagvaardig bestuur, zorg voor betaalbare woningen en een goede leefomgeving. Sinds 2017 behoort ook de ruimtelijke ontwikkeling tot het taakveld. Met Koninkrijksrelaties worden de relaties tussen de vier landen van het Koninkrijk bedoeld, namelijk Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten.
- 3.De Raad van State is een van de Hoge Colleges van Staat en heeft als voornaamste taak de regering en het parlement te adviseren over wetgeving en bestuur. Daarnaast is deze instantie de hoogste algemene bestuursrechter.
- 4.De ministeriële verantwoordelijkheid houdt in dat ministers, gezamenlijk en afzonderlijk, verantwoording aan het parlement afleggen voor hun beleidsdaden. Zij alleen zijn (politiek) verantwoordelijk voor wetgeving en beleid. De Koning, die tevens deel uitmaakt van de regering, is dat niet. De staatssecretarissen zijn eveneens politiek aansprakelijk.
- 5.De Staatscommissie parlementair stelsel werd op 27 januari 2017 ingesteld door het kabinet-Rutte II om te adviseren over de noodzaak van veranderingen in het parlementaire stelsel en de parlementaire democratie.