GroenLinks, PvdA, SP en 50PLUS: dwing gelijke beloning tussen mannen en vrouwen af

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op maandag 5 oktober 2020.

GroenLinks, PvdA, SP en 50PLUS willen gelijke beloning tussen mannen en vrouwen afdwingen. Vandaag sturen zij hiertoe een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer.

GroenLinks, PvdA, SP en 50PLUS dienen vandaag een initiatiefwet in om gelijke beloning voor hetzelfde werk af te dwingen. Dat is hard nodig, want ondanks dat ongelijke betaling al bijna veertig jaar wettelijk verboden is, is er nog steeds sprake van een forse, onverklaarbare loonkloof tussen vrouwen en mannen. Vrouwen verdienen per uur gemiddeld 14 procent minder dan hun mannelijke collega’s.

De vier partijen willen dat de werkgever verantwoordelijk wordt voor gelijke beloning binnen een organisatie. Niet langer de werknemer moet verantwoordelijk zijn om loondiscriminatie te constateren en aan te kaarten, maar de werkgever krijgt de plicht te laten zien dat in de onderneming gelijk loon voor gelijk werk wordt geboden. De bewijslast wordt met deze wet omgedraaid. Tevens willen de partijen dat er een certificeringssysteem wordt ingevoerd, waarbij het voor organisaties met meer dan 250 werknemers verplicht wordt om iedere drie jaar cijfers aan te leveren over het salaris van de werknemers. Als er sprake is van ongelijke beloning, dan krijgt de werkgever de kans de situatie te verbeteren. Indien daar geen gevolg aan wordt gegeven volgen boetes.

Het voorstel wordt ingediend door de Kamerleden Nevin Özütok (GroenLinks), Lilianne Ploumen (PvdA), Jasper van Dijk (SP) en Corrie van Brenk (50PLUS).

“Deze wet gaat bedrijven dwingen om eindelijk stappen te zetten. Want wij willen gelijk loon voor gelijk werk!”, aldus Nevin Özütok (GroenLinks).

PvdA-Kamerlid Liliane Ploumen: “Het is te gek voor woorden dat vrouwen nog altijd minder verdienen dan mannen. Hoog tijd voor dwingender maatregelen dus.”

“Ongelijke beloning voor hetzelfde werk is iets uit de negentiende eeuw. Met onze wet maken we een einde aan die achterhaalde praktijk”, zegt Jasper van Dijk, Kamerlid van de SP.

Corrie van Brenk (50PLUS): “Gelijke beloning nú is noodzakelijk voor een gelijk pensioen later, laten we dat niet vergeten”