GroenLinks wil hoorzitting om dwangarbeid Oeigoeren tegen te gaan

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op maandag 5 oktober 2020.

GroenLinks wil een hoorzitting met Nederlandse bedrijven die in hun productieketen gebruik maken van dwangarbeid door Oeigoeren die in werkkampen opgesloten zitten. Circa 1 op de 5 katoenen kledingstukken worden gemaakt met behulp van Oeigoerse dwangarbeiders. Dat komt naar voren uit een onderzoek van 180 mensenrechtenorganisaties.

GroenLinks Kamerlid Tom van den Nieuwenhuijzen: “De mensenrechten van de Oeigoeren worden al jarenlang geschonden. Als blijkt dat Nederlandse bedrijven hier een rol in spelen vanwege de vraag en aanbod markt, moeten we dat tegengaan. Mensenrechtenschendingen zijn on-Nederlands. Economische motieven mogen nooit boven mensenrechten gesteld worden.”

GroenLinks heeft samen met de PvdA een hoorzitting aangevraagd met Nederlandse bedrijven die hun producten uit de regio Xinjiang halen, de plek waar de meeste werkkampen in China zich bevinden. 1 op de 10 Oeigoeren is volgens onderzoek gedetineerd in deze heropvoedingskampen. Mensenrechtenorganisaties schatten dat dit tussen de 1 en 1,8 miljoen mensen zijn.

De Kamer heeft een motie aangenomen waarin het Minister Kaag van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel verzoekt om dit in Europees verband aan te pakken. “Wij willen dat de minister samen met andere lidstaten binnen de EU in gesprek gaat met deze bedrijven en hen te wijzen op hun verantwoordelijkheden om zich in alle gevallen te onthouden van productie door dwangarbeid.” Aldus Van den Nieuwenhuijzen.