We passen de Coronawet grondig aan - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Vrijdag 4 december 2020
kalender

We passen de Coronawet grondig aan

Met dank overgenomen van Democraten 66 (D66) i, gepubliceerd op vrijdag 2 oktober 2020.

Een coronawet is nodig. Dat zeggen we al een hele tijd. Over het eerste wetsvoorstel van het kabinet waren we nog niet tevreden. D66 heeft daarom samen met zeven andere partijen van de coalitie en oppositie gewerkt aan grondige verbeteringen voor de coronawet.

Nu zijn de coronaregels vastgelegd in regionale noodverordeningen, die bedoeld zijn voor een korte tijd. Er komt amper democratische controle aan te pas, terwijl er wél inbreuk wordt gemaakt op grondrechten. Daarom is een wet nodig: een wet op basis waarvan nieuwe coronamaatregelen genomen kunnen worden. En waarbij het parlement een rol heeft.

Maar dat moet wel een goede wet zijn! Over het wetsvoorstel van het kabinet waren we nog niet tevreden. Zo wilden we een grotere rol voor de Tweede Kamer bij nieuwe coronamaatregelen. Verder waren de boetes te hoog, was de oplossing voor het strafblad niet goed en zou de wet langer gelden dan nodig is.

D66 heeft daarom samen met zeven andere partijen van de coalitie en oppositie (CDA, VVD, CU, PvdA, GL, SGP en 50PLUS) gewerkt aan grondige verbeteringen voor de coronawet. De partijen zullen deze voorstellen per amendement indienen bij de wetsbehandeling van de Coronawet op 7 en 8 oktober. Daarmee worden de amendementen gesteund door een meerderheid.

Wat zijn de verbeteringen in de nieuwe Coronawet?

1.

De boetes voor het overtreden van de regel van anderhalve meter en groepsvorming gaan omlaag naar 95 euro. Ook krijg je geen stafblad meer bij het overtreden van deze regels.