Klaas Dijkhoff over de nieuwe maatregelen

Met dank overgenomen van Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) i, gepubliceerd op woensdag 30 september 2020.

Het is flink balen

“We hadden Corona onder controle. De laatste weken liep het aantal besmettingen op. Waarschuwingen, strenge waarschuwingen en de kroegen wat eerder dicht. Vervelend, maar te doen. Meer maatregelen konden we nog voorkomen als we met z’n allen ons gewoon aan de basisvoorschriften zouden gaan houden.

Blijkbaar was dat toch te moeilijk. Een klein deel van de Nederlanders lapte de regels echt aan hun laars. Een groot deel van de Nederlanders wilde zich er nog wel aan houden, maar werd toch wat minder scherp.

Ik denk dat iedereen wel een moment van verslapping kent. Toch iets te dicht bij elkaar op het terras, toch weer wat vaker naar het werk, toch maar een weekendje weg naar een inmiddels oranje gebied of toch maar een felicitatie op een bruiloft.

Het virus heeft er in elk geval flink van genoten. Van de macabere dans die het met ons doet. Het heeft het mooiste van de mens: contact, genegenheid, vriendschap; meedogenloos gebruikt om zich te verspreiden. Om te besmetten, te beschadigen en te doden.

Het heeft zoveel ruimte gepakt en van ons gekregen dat het nu weer nodig is om strenge maatregelen te nemen. Dat is zuur voor ons allemaal, maar vooral voor ondernemers die nu weer een tik krijgen en de mensen in de zorg die ons nog zo gewaarschuwd hebben en ons gevraagd hebben ons best te doen het virus geen kans te geven.

Houd je aan de maatregelen

Ik steun de maatregelen, maar ze garanderen geen succes. Het komt echt aan op ons eigen gedrag. Als we de regels aan ons laars lappen, dan helpt geen maatregel.

Als we ons er wel aan houden, dan kunnen we elkaar sparen, dan kan de zorg het aan en dan kunnen meer mensen hun zaak of baan houden. Dan voorkomen we een lockdown, dan doen we iets geweldigs voor elkaar.

Mondkapjes

Dan de mondkapjes. Daar zitten we sinds het voorjaar een beetje in een cirkelredenering. Als je anderhalve meter afstand houdt, voegt het niet zoveel toe. Maar we zien ook plaatsen waar de anderhalve meter moeilijk te hanteren is. Daarom zijn ze in het OV al verplicht.

Ook is er de zorg dat mensen minder afstand houden omdat ze toch al een mondkapje dragen. Maar aan de andere kant is er onderzoek waaruit blijkt dat het mondkapje juist een signaal effect heeft dat je triggert om juist goed afstand te houden.

Het OMT was het in het voorjaar verdeeld over de toegevoegde waarde, maar dat kon veranderen als de cijfers opliepen, stond in het advies. Het is dus logisch dat het kabinet nu de cijfers oplopen een nieuw advies heeft gevraagd.

Wat wij willen

Eerlijk gezegd weet mijn fractie al wat we willen doen. Of het advies is dat nieuwe inzichten erop wijzen dat mondkapjes bewezen effectief toegevoegde waarde hebben bij het bestrijden van het corona virus zolang het de anderhalve meter afstand niet vervangt. In dat geval willen we graag dat we ze gaan dragen.

Of het advies is dat er studies zijn die zeggen dat het helpt en dat er studies zijn die zeggen dat het niet helpt, maar dat er geen studies zijn die zeggen dat het kwaad kan. Dat het belangrijker is anderhalve meter afstand te houden, maar dat in situaties waar dat niet lukt mondkapjes nuttig kunnen zijn. In dat geval willen we graag dat we ze gaan dragen.

De situatie serieus nemen

In de tussentijd staat het iedereen uiteraard vrij om dat kapje uit zichzelf op te zetten. Maar ik begrijp dat vooral ook ondernemers niet in de positie willen komen dat zij moeten beslissen. En moeten handhaven.

We hebben twintig dagen om te laten zien dat we bereid zijn ons aan een aantal verveende, maar noodzakelijke maatregelen te houden. Omdat we onze mensen in de zorg serieus nemen. Omdat we de ergere gevolgen van een lockdown serieus nemen. Omdat we elkaar serieus nemen.

Zoals ik eerder zei, niet de maatregelen moeten gaan werken, wij moeten met 17 miljoen Nederlanders zorgen dat ze werken.”