Wij zijn de klimaatgeneratie!

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op maandag 28 september 2020.

De effecten van klimaatverandering worden elk jaar zichtbaarder.

Verwoestende bosbranden in Californië, smeltende ijskappen op Antarctica, hevige overstromingen in Afghanistan, recordbrekende hittegolven in Nederland, een steeds verder oprukkende woestijn in de Sahara, kolkende zandstormen in Ankara. Ik kan zo nog doorgaan. De lijst houdt maar niet op.

Auteur

Jesse Klaver @jesseklaver

Fractievoorzitter

Het is twee jaar na de eerste schoolstaking van Greta Thunberg. Onze beweging voor klimaatactie is groter dan ooit. En de urgentie om de klimaatcrisis aan te pakken net zo. Ondanks de coronacrisis weten wij dat het redden van de planeet niet op zich laat wachten. Het komt aan op de komende 10 jaar om de klimaatcrisis te keren.

De klimaatcrisis is een gevolg van menselijk handelen, een gevolg van jarenlange fossiele economie. En precies dat handelen kan het verschil maken in het behouden van een leefbare wereld. Maar dan moeten we wel af van de politieke keuzes die deze vervuiling mogelijk maken.

De coronacrisis legde onze samenleving stil. Legde onze verouderde en vervuilende systemen bloot. Gaf ons de kans om andere keuzes te maken. Inmiddels loopt het dagelijks leven, in aangepaste vorm, weer door. Dat betekent dat we scherp moeten blijven op de plannen van dit kabinet en de politieke keuzes die zij nu maken.

Vooralsnog zien we geen effectief klimaatbeleid, krijgen vervuilende industrieën zoals KLM nog ‘gewoon’ onvoorwaardelijke overheidssteun, zien we plannen voor groeifondsen die als doel enkel economisch gewin hebben en wordt een werkende CO2-belasting voor grote bedrijven uitgesteld. Dit is ouderwetse politiek voor een fossiele economie.

Andere en betere keuzes zijn mogelijk. We komen met een duurzaam Deltaplan, waarin we de komende tien jaar miljarden euro's uittrekken voor de omschakeling naar een duurzame samenleving. Daarmee investeren we in het bouwen en verduurzamen van huizen en appartementen, het verbeteren van het OV, het doen van onderzoek naar schone energie, het aanleggen van natuur, het inkrimpen van de bio-industrie en het versterken van de sociale infrastructuur van de samenleving. Op die manier wordt de CO2-uitstoot in Nederland radicaal teruggedrongen en creëren we een economie die houdbaar is op lange termijn. En wie denkt dat de aanpak van de klimaatcrisis veel geld kost: de prijs van niets doen, die is pas hoog.

Vandaag is er weer een grote Klimaatstaking. Duizenden mensen over de hele wereld, die geïnspireerd door Greta, hun overheid aanspreken op het uitblijven van effectief klimaatbeleid. Wij zullen dat ook blijven doen in de politiek met plannen voor een duurzame samenleving. Nu en tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart. Wij zijn de klimaatgeneratie. Wij zijn met meer. Laat dat met ons zien en doe mee!

👉 www.groenlinks.nl/doemee

Wil je op de hoogte blijven van onze plannen? Schrijf je hier in voor mails van GroenLinks en Jesse Klaver

Gegevens

E-mailadres

Wil je weten hoe GroenLinks je persoonsgegevens verwerkt? Bekijk dan onze privacyverklaring.

Hou me op de hoogte

Deel dit op social media

Deel op social media

Deel op social media

Deel op social media

Deel op social media