Naar een slimmer eigen risico

Met dank overgenomen van Democraten 66 (D66) i, gepubliceerd op donderdag 24 september 2020.

D66 wil naar een slimmer eigen risico. Nu moeten mensen vaak voor één behandeling in het ziekenhuis het hele eigen risico van €385 per jaar betalen. D66 wil de medische zorg toegankelijker maken. En een bezoek aan het ziekenhuis voorspelbaar en betaalbaar. Ook voor mensen met een kleinere portemonnee. Door een eigen bijdrage van maximaal 100 euro per behandeling, voor maximaal 4 behandelingen per jaar.

De afgelopen week kregen we veel vragen over dit voorstel. We leggen ons plan graag aan je uit.

Een hoge drempel, die niet goed werkt

Het verplichte eigen risico is nu niet slim vormgegeven. Iemand die naar het ziekenhuis gaat, kan niet goed inschatten hoe hoog de rekening precies zal worden. Voor een bezoek aan de polikliniek, een mri-scan of bijvoorbeeld voor een nieuwe heup. Dat is net een black box. Wat mensen wel weten, is dat de rekening vaak erg hoog zal uitvallen. Omdat specialistische zorg duur is. Wie naar het ziekenhuis moet, is vaak in een keer het hele eigen risico van €385 kwijt.

Zeker voor mensen die wat minder te besteden hebben, is dit een hoge eenmalige rekening. Een drempel waardoor zij regelmatig zorg mijden, die ze eigenlijk hard nodig hebben. Vaak eindigen mensen dan later in een ingrijpender zorgtraject. Dat is slecht voor de gezondheid van de patiënt. En dat kost ons allemaal, als premiebetalers, uiteindelijk meer geld.

Het eigen risico schiet dus zijn eigen doel voorbij. Het idee van het eigen risico is dat je voor een deel meebetaalt aan je zorgrekening. Daar waar we verder alle zorgkosten over mensen verdelen. Tussen alle verzekerden, die dezelfde premie betalen, ook als ze ziek zijn. En tussen arm en rijk, via de zorgtoeslag. Dat je een stukje van de rekening meebetaalt, zou moeten bijdragen aan bewustwording over de hoge kosten van ziekenhuiszorg. Maar als al na één zorgvraag het hele eigen risico op is, is die gedachte weg.