Paul Tang benoemd als de “Europese belastinginspecteur”

Met dank overgenomen van P.J.G. (Paul) Tang i, gepubliceerd op woensdag 23 september 2020, 2:07.

Paul Tang benoemd als de “Europese belastinginspecteur”

PvdA-Europarlementariër Paul Tang is vandaag benoemd als voorzitter van de nieuw opgerichte belastingcommissie in het Europees Parlement. Via deze permanente commissie kan het parlement voor het eerst substantieel iets gaat doen aan de ca. 823 miljard euro die EU-landen jaarlijks door belastingontwijking en ontduiking mislopen. “Nu overheden zich door de coronacrisis diep in de schulden steken, is dit geld hard nodig. Na de vorige crisis is de belastingdruk op de middenklasse verhoogd. We mogen deze fout niet herhalen. Door belastingontwijking aan te pakken en de rijksten en grootste vervuilers te belasten, komen we op een duurzame manier deze crisis uit”, aldus Tang.

Het is opvallend dat een Nederlander voor deze functie is benoemd, want juist Nederland loopt voorop als het gaat om schimmige belastingconstructies en het wegschuiven van winst door multinationals. Paul Tang heeft dan ook vele harten in Brussel voor zich moeten winnen. “Toen ik voor het eerst over belastingontwijking begon, werd ik wantrouwend aangekeken. Maar sinds ik vorig jaar het Europees Parlement zover heb gekregen Nederland en vier andere EU-landen als belastingparadijs te bestempelen, hebben mijn collega’s er het volle vertrouwen in dat ik dit probleem echt aan wil pakken, ook in Nederland.”

Nederland loopt jaarlijks 22 miljard euro mis

Dit is ook in het Nederlandse belang. Jaarlijks loopt de Nederlandse staat namelijk zo’n 22 miljard euro mis door belastingontwijking. In 2019 was Nederland - na de Verenigde Staten en China - de belangrijkste bestemming voor buitenlandse investeringen. Meer dus dan Japan, Canada of Duitsland! Het overgrote deel van deze ‘investeringen’ bestaat echter uit nepinvesteringen, aldus het IMF, die puur bedoeld zijn om belasting te ontwijken. Uit heel Europa vloeien winsten via Nederland onbelast weg naar landen zoals de Bahama’s en de Kaaimaneilanden waar geen winstbelasting wordt geheven. “Het kabinet zet zich maar halfslachtig in om dit probleem aan te pakken. Daarom wil ik via Europa de gaten in de Nederlandse belastingdijk dichten, brievenbusfirma’s stoppen en witwassen tegengaan.”

Geen wildgroei meer aan belastingadviseurs

Tangs ambitie rijkt dan ook veel verder dan de recent gepresenteerde Nederlandse belastingplannen. De PvdA-Europarlementariër pakt niet alleen de multinationals aan, maar wil ook een einde maken aan de wildgroei aan belastingadviseurs. In Nederland is deze sector niet gereguleerd, waardoor iedereen zichzelf belastingadviseur kan noemen en regels aan de laars worden gelapt. Landen zoals Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk hebben wel regels die belastingadviseurs aan hogere standaarden binden. Daarnaast wil hij dat bedrijven openheid van zaken gaan geven over de winsten en belasting die ze wereldwijd maken. Belastingontduiking kan het daglicht niet verdragen en transparantie is essentieel om deze praktijken te stoppen.

Zijn debuut als voorzitter is donderdag 24 september. Dan vindt de eerste hoorzitting van de commissie plaats in het bijzijn van Eurocommissaris economie Paolo Gentiloni.

23 september 2020

Dit bericht delen

TweetShare on Twitter Share on WhatsAppShare on WhatsApp Share on FacebookShare on Facebook Share on LinkedInShare on LinkedIn

Post navigation

PreviousPrevious post:Stageplaats team Paul Tang

Gerelateerde berichten

Stageplaats team Paul Tang

3 september 2020

EU conferentie | Reset!

25 augustus 2020

DSA: de weg vooruit

16 juli 2020

Cheima El Jallab: “Rutte, kijkt u mee?”

29 juni 2020

Geef een reactie Reactie annuleren

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Reactie

Naam * Email * Website

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Post comment

Vind ons op:

Facebook page opens in new windowTwitter page opens in new windowLinkedin page opens in new windowInstagram page opens in new windowTelegram page opens in new window

Zoeken

Search:

Tweets by Paul Tang