Commissie kunstmatige intelligentie van start - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Maandag 26 oktober 2020
kalender

Commissie kunstmatige intelligentie van start

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op woensdag 23 september 2020.

De nieuwe commissie Artificial Intelligence (AI) van het Europees Parlement werkt aan een visie op hoe de Europese toekomst op gebied van kunstmatige intelligentie eruit moet zien. GroenLinks-Europarlementariër Kim van Sparrentak is als enige Nederlander lid van deze commissie: “Wetten op gebied van digitalisering en kunstmatige intelligentie lopen nog te vaak achter op de razendsnelle ontwikkelingen van de technologie. Ik wil ervoor zorgen dat we echt weer grip krijgen digitalisering.”

Kim van Sparrentak @kimvsparrentak

Europarlementariër

Europese regels

Van Sparrentak: “Voor het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie hebben we duidelijke Europese regels nodig. Alleen zo kunnen we in Europa AI ontwikkelen op basis van onze fundamentele waarden, mensenrechten en ethiek. Grote bedrijven mogen met technologie niet bepalen wat wij te zien krijgen, waar wij voor in aanmerking komen of hoe wij onze maatschappij inrichten. Daarover moeten we zelf controle houden.”

GroenLinks wil dat er EU-toezicht komt op de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie wanneer er een risico is dat ze mensen of milieu schade kunnen aanrichten, maar ook als algoritmes beslissingen nemen die grote juridische of sociaaleconomische gevolgen hebben. “We moeten ervoor zorgen dat de technologie die wij in Europa maken en gebruiken ons ondersteunt en niet ondermijnt. Europa kan zo haar eigen, eerlijke, inclusieve en duurzame weg kiezen in het digitale tijdperk”, besluit Van Sparrentak.