Coronavirus: nog eens vier lidstaten sluiten zich aan bij medische reserve rescEU

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op dinsdag 22 september 2020.

Vandaag hebben Denemarken, Griekenland, Hongarije en Zweden zich bij Duitsland en Roemenië gevoegd als gastlanden voor de rescEU-reserve van medische uitrusting. Met financiële steun van de Europese Commissie i leggen nu zes EU i-lidstaten samen een gemeenschappelijke Europese reserve aan van levensreddende beschermende en andere essentiële medische uitrusting die in heel Europa kan worden verdeeld in medische noodsituaties, bijvoorbeeld wanneer de nationale gezondheidsstelsels de toevloed van coronapatiënten niet aankunnen.

“Nu de winter in aantocht is en het aantal besmettingen met het coronavirus in heel Europa toeneemt, is het cruciaal dat voorraden met essentiële medische uitrusting worden aangelegd. Met de nieuwe gastlanden schakelt rescEU nu een versnelling hoger. Door samen te werken zullen we veel sterker staan in de strijd tegen de pandemie,” aldus commissaris voor Crisisbeheer i Janez Lenarčič i.

De medische voorraden van hoogste kwaliteit omvatten thans FFP2- en FFP3-maskers, beschermende kleding en handschoenen en beademingstoestellen.

Hoe werkt de medische reserve van rescEU?

De rescEU-capaciteit kan diverse soorten medische uitrusting omvatten, zoals beschermende maskers of medische beademingstoestellen voor gebruik in de intensieve zorg, en zij wordt voortdurend aangevuld. De reserve wordt beheerd door verscheidene lidstaten die verantwoordelijk zijn voor de aanschaf van het materiaal. De Europese Commissie financiert 100 % van de goederen, met inbegrip van de opslag en het vervoer.

Het Coördinatiecentrum voor respons in noodsituaties beheert dan de verdeling van de middelen om te garanderen dat zij daar terechtkomen waar zij het meest nodig zijn, op basis van de behoeften die de landen die in het kader van het EU-mechanisme voor civiele bescherming om EU-steun vragen, aangeven.

Achtergrond

De strategische medische capaciteit maakt deel uit van de ruimere rescEU-reserve, die onder andere blusvliegtuigen en capaciteit voor medische evacuatie omvat. De rescEU-reserve is het laatste redmiddel van het EU-mechanisme voor civiele bescherming, dat kan worden geactiveerd voor alle soorten door de mens of de natuur veroorzaakte rampen. De EU-lidstaten, het Verenigd Koninkrijk (tijdens de overgangsperiode), IJsland, Noorwegen, Servië, Noord-Macedonië, Montenegro en Turkije nemen deel aan het EU-mechanisme voor civiele bescherming.

Meer informatie

Factsheet (in het Engels): rescEU

Factsheet (in het Engels): EU‑mechanisme voor civiele bescherming