Amendement Van der Staaij over versterking van de informatievoorziening aan het parlement - Tijdelijke bepalingen in verband met maatregelen ter bestrijding van de epidemie van covid-19 voor de langere termijn (Tijdelijke wet maatregelen covid-19)

Dit amendement i is onder nr. 22 toegevoegd aan wetsvoorstel 35526 - Tijdelijke wet maatregelen covid-19 i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Tijdelijke bepalingen in verband met maatregelen ter bestrijding van de epidemie van covid-19 voor de langere termijn (Tijdelijke wet maatregelen covid-19); Amendement; Amendement Van der Staaij over versterking van de informatievoorziening aan het parlement
Document­datum 18-09-2020
Publicatie­datum 18-09-2020
Nummer KST3552622
Kenmerk 35526, nr. 22
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Vergaderjaar 2020-

2021

35 526

Tijdelijke bepalingen in verband met maatregelen ter bestrijding van de epidemie van covid-19 voor de langere termijn (Tijdelijke wet maatregelen covid-19)

Nr. 22

AMENDEMENT VAN HET LID VAN DER STAAIJ

Ontvangen 18 september 2020

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel A, worden na het eerste lid van artikel 58t twee leden ingevoegd, luidende:

la.    In het in het eerste lid bedoelde overzicht wordt tevens beargumenteerd aangegeven waarom het niet of minder vergaand uitoefenen van een bevoegdheid krachtens dit hoofdstuk onevenredig nadeel oplevert voor de bestrijding van de epidemie.

lb.    Voor zover de uitoefening van één van de in dit hoofdstuk gegeven bevoegdheden leidt tot een inperking van een grondrecht, wordt tevens aangegeven op welke wijze, onder welke voorwaarden en op welke termijn wordt toegewerkt naar het ongedaan maken daarvan.

Toelichting

Dit amendement regelt de versterking van de informatieplicht aan het parlement en het bieden van duidelijkheid over het traject voor beëindiging van de inperking van grondrechten.

Het is belangrijk dat de Staten-Generaal een duidelijk overzicht krijgt van de genomen maatregelen en de daaraan ten grondslag liggende motivering. Dat wordt geregeld in artikel 58t van het wetsvoorstel. De indiener van dit amendement wil tevens expliciet maken dat wordt aangegeven waarom het niet nemen van die maatregelen onevenredige gevolgen zou hebben voor de strijd tegen de pandemie.

Dat is in het bijzonder het geval bij inperking van een van de grondrechten. De indiener vindt het belangrijk dat de regering meteen duidelijk maakt wat het verwachte proces is ten aanzien van het beëindigen van het inperken van dat grondrecht.

Gezien de vergaande ingrepen op de grondrechten en de mogelijk onbepaalde duur die op grond van het wetsvoorstel mogelijk is, is het naar de mening van de indiener tevens noodzakelijk om aan te geven hoe

kst-35526-22 ISSN 0921 - 7371 's-Gravenhage 2020

toegewerkt wordt naar een situatie waarin de inperking van de grondrechten deels of geheel beëindigd wordt. Hierbij is het in bijzonder ook van belang aan de hand van welke criteria dit bepaald wordt. Op die manier wordt voor iedere burger inzichtelijk wat de concrete doelstelling van elke bepaling is. Het verbetert tevens democratische controle op de uitoefening van de bevoegdheden en de duur ervan.

Van der Staaij

Tweede Kamer, vergaderjaar 2020-2021, 35 526, nr. 22 2


 
 
 

3.

Meer informatie

 

4.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.