Europarlement wil afstemming corona-risicozones

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op donderdag 17 september 2020.

Het Europees Parlement wil dat EU-landen intensiever samenwerken als het gaat om het aanpakken van corona. Zo moet er een Europese kleurcode voor risicogebieden komen op basis van gezamenlijke criteria.

Kim van Sparrentak @kimvsparrentak

Europarlementariër

“Bij het uitbreken van de crisis hanteerden EU-landen allemaal hun eigen regels, met als gevolg dat coronapaniek werd gebruikt om grenzen te sluiten. Dat zorgt voor verwarring en frustratie”, zegt Europarlementariër Kim van Sparrentak. “Iedereen is gebaat bij meer transparantie, duidelijkheid en betere samenwerking. Of je nu ondernemer bent of familie in het buitenland hebt.”

Kleurcode

Toen het coronavirus zich verspreidde over de EU-landen was voor een aantal landen de eerste schrikreactie om grenzen te sluiten. Dit gebeurde aan de Europese buitengrenzen maar ook binnen Europa, waar vrij verkeer van personen en goederen gegarandeerd is. Dit zorgde voor veel problemen, zoals grenswerkers die niet meer naar hun werk konden en vrachtwagens met essentiële producten die het land niet meer in kwamen.

Intussen zijn de meeste grenzen weer open maar ontstond er een lappendeken aan kleurcodes en test- en quarantaineregels. Het Europarlement steunt daarom het voorstel van de Europese Commissie om met een gezamenlijke kleurcodering (rood, oranje, groen en grijs) te komen voor regio’s en de quarantaineperiodes op elkaar af te stemmen.

Het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding krijgt, als het aan het Europarlement ligt, een grote rol bij het in kaart brengen van de risico’s in een gebied op basis van objectieve criteria. Er moet één Europese kaart met kleurcodes komen die eenmaal per week wordt geüpdatet. De daarbij horende maatregelen van landen worden vervolgens op tijd aangekondigd en gaan dan aan het begin van een nieuwe week in. “Een goed initiatief,” aldus Van Sparrentak: “hiermee voorkomen we dat landen onnodig en heel plotseling hun grenzen sluiten en zorgen we voor duidelijkheid.”

Testbeleid

Een gezamenlijk testbeleid wordt een belangrijk punt in de Europese aanpak van Covid-19. Uitslagen van deze testen moeten dan in de hele EU geaccepteerd worden, waardoor mensen tijdens een reis niet steeds opnieuw een test hoeven te ondergaan. Daarnaast stellen onderzoekslaboratoria via dezelfde methoden vast of een persoon daadwerkelijk geïnfecteerd is met het coronavirus. De EU komt dan met een gezamenlijke definitie voor een positief getest persoon, een persoon die is hersteld, of die is overleden aan het virus. Vervolgens worden data en cijfers op dezelfde manier gedeeld en gepubliceerd zodat de situatie, per regio of land, vergeleken kan worden.

Van Sparrentak: “Het is duidelijk dat we nog een tijd met het virus moeten leven. Een gecoördineerde aanpak moet helpen de grenzen zoveel mogelijk open te houden terwijl we de pandemie samen bestrijden. Ik vraag de Europese ministers van Buitenlandse Zaken, die volgende week hierover samenkomen, om het voorstel van de Europese Commissie over te nemen.”