Kabinet leert en anticipeert te weinig op ontwikkelingen corona

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op donderdag 17 september 2020.

Voorkomen is beter dan genezen. De overheid moet alles in het werk stellen om een nieuwe lockdown te voorkomen zodat iedereen zoveel mogelijk vrijheid kan behouden gedurende deze pandemie. Testcapaciteit is hierbij cruciaal. Het huidige kabinet leert en anticipeert te weinig waardoor ze het huidige tekort aan testen niet tijdig zagen aankomen.

GroenLinks pleit in deze tijd van schaarse testcapaciteit voor een gedifferentieerd testbeleid waarbij specifieke groepen voorrang krijgen bij het testen. Denk aan kwetsbaren en iedereen die werken in de vitale beroepen zoals de zorg, het onderwijs, politie, maar ook de kinderopvang. Wanneer sprake is van een regionale of plaatselijke uitbraak moeten specifieke maatregelen voor die regio genomen moeten worden. De regie blijft wat GroenLinks betreft echter bij de landelijke overheid. Landelijk leiderschap is van nationaal belang.

Het kabinet moet de verantwoordelijkheid nemen om de publieke sector en gemeenten zo veel mogelijk te ontlasten. De landelijk overheid is verantwoordelijk voor bijvoorbeeld voldoende testcapaciteit en mondkapjes.

We moeten naast kwetsbaren staan en hen faciliteren waar nodig. We moeten oog hebben voor de menselijke impact van deze coronacrisis. Ouderen voelen zich eenzaam, mensen met een beperking voelen zich niet altijd gezien.

Deze crisis vraagt ook om internationale solidariteit. Een pandemie beperkt zich niet bij landsgrenzen. Nederland heeft een plicht om een toekomstig vaccin niet alleen voor onszelf veilig te stellen, maar ook bij te dragen aan de beschikbaarheid er van elders.