Staat van de Europese Unie

Met dank overgenomen van Partij van de Arbeid (PvdA) i, gepubliceerd op woensdag 16 september 2020.

Tijdens haar eerste Staat van de Unie maakt Commissievoorzitter Ursula von der Leyen de balans op van het afgelopen jaar en presenteert ze de plannen voor de toekomst van de Europese Unie. Een terugblik op een onverwacht bewogen jaar en een hoopvolle blik op het Europa van morgen.

We zijn blij te horen dat von der Leyen een toekomstbeeld van Europa schetst dat veel meer is dan een interne markt alleen, maar een Unie met een duidelijke sociale pijler. Ze zegt eerste stappen te gaan zetten richting een regelgevend kader voor Europese minimumlonen. Dat is hoopgevend, maar het blijft onduidelijk hoe ze dit concreet wil aanpakken. Door de coronacrisis verloren veel mensen hun baan, de Commissie moet dus met specifieke voorstellen komen. Het minimumloon in alle Europese lidstaten moet omhoog.

Europa zal haar groene ambities versterken, zei von der Leyen. We heel blij om te horen dat het nog steeds een speerpunt is van de Commissie om, met Frans Timmermans aan het roer, als eerste continent klimaatneutraal te zijn in 2050. Dat is nodig: een Europa waar kinderen opgroeien met schone lucht in een gezonde omgeving. Maar we moeten erop toekijken dat de transitie ook rechtvaardig gebeurt, iedereen moet mee.

Mildheid en genade? Wat ons betreft had von der Leyen meer nadruk mogen leggen op de vluchtelingencrisis en met name de ramp in vluchtelingenkamp Moria. De duizenden vluchtelingen op Lesbos gaan door een hel. Wij verwachten dan ook duidelijke plannen van de Commissie om nu verlichting te bieden, maar ook om dit soort tragedies in de toekomst voor altijd te voorkomen. Landen als Nederland mogen niet wegkomen met beschamende deals die geen enkele oplossing bieden. Hoe kunnen we spreken over bescherming van mensenrechten als duizenden mensen die oorlog ontvluchten de meest onmenselijke ellende doormaken op de Griekse eilanden?

“Jezelf zijn is geen ideologie, het is je recht”, zei von der Leyen. We zijn blij dat ze LHBTI-mensen een hart onder de riem steekt, maar de Commissie kan nog veel strenger zijn. Er kan geen geld gaan naar Europese regio’s die onze waarden met voeten treden, dat staat bij ons nooit ter discussie.

De speech van von der Leyen past binnen de visie en ambitie die wij als sociaal-democraten van Europa verwachten. We zullen er de komende periode op toezien dat de Commissie met concrete voorstellen op tafel komt.