Europarlement op het punt nieuwe fossiele subsidies te creëren - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Dinsdag 27 oktober 2020
kalender

Europarlement op het punt nieuwe fossiele subsidies te creëren

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op dinsdag 15 september 2020.

Vanavond een belangrijke stemming over het Just Transition Fund in het Europees Parlement. Dit nieuwe EU-fonds moet Europese regio’s, die erg afhankelijk zijn van werkgelegenheid in CO2-intensieve industrieën, helpen om te vormen naar een duurzame toekomst. Er dreigen echter fossiele investeringen te worden toegestaan met het geld. Europarlementariër Bas Eickhout: “De tekst die voorligt zet de deur wagenwijd open voor investeringen in gasprojecten. Zo creëert het Europarlement gewoon nieuwe fossiele subsidies.”

Bas Eickhout @baseickhout

Europarlementariër en delegatieleider GroenLinks Europa

Klimaatambitie

Eickhout: “Woensdag juichen we tijdens de Europese troonrede allemaal toe dat Commissievoorzitter Von der Leyen de Europese klimaatdoelen aanscherpt. Maar als het vervolgens op een stemming aankomt over de daadwerkelijke besteding van 17,5 miljard euro, is die klimaatambitie ineens ver te zoeken. Het is onaanvaardbaar dat het klimaat én publiek geld wordt verkwist. We moeten de tekst wijzigen, of anders wegstemmen. Ik reken erop dat de andere Nederlandse Europarlementariërs mij hierin steunen.”

Moeizame onderhandelingen

De commissie Regionale Ontwikkeling van het Europees Parlement schreef het voorstel, maar verzwakte het, ten opzichte van het oorspronkelijke EU-Commissievoorstel, door gasprojecten toe te staan als ‘transitiebrandstof’. Het is voorstel, dat nu voorligt, is zelfs zwakker dan de positie van de Europese ministers waar, met veel moeite, vergelijkbare pogingen van onder meer Polen werden tegengehouden. "Normaal is het Europees Parlement ambitieuzer dan de twee andere instellingen. In alle opzichten is het nu de wereld op zijn kop. Een stemming om goed in de gaten te houden dus”, concludeert Eickhout.