Meer transparantie in benoeming ministers

Met dank overgenomen van Democraten 66 (D66) i, gepubliceerd op donderdag 10 september 2020.

D66 wil dat de Tweede Kamer hoorzittingen met kandidaat-ministers en kandidaat-staatssecretarissen houdt voordat zij worden beëdigd. Door hoorzittingen met kandidaat-bewindspersonen te houden, ontstaat meer transparantie over hun benoeming.

D66-kamerlid Paul van Meenen: “De formatie is nu nog omgeven door geheimzinnigheid. Er lekken wat namen en opeens is er een kabinet. Dat past niet meer bij deze tijd. Als de Tweede Kamer een kandidaat-minister kan bevragen, krijgen de kandidaat-ministers de gelegenheid om aan te geven waarom ze geschikt zijn en wat hun visie is. Dat draagt bij aan meer vertrouwen in onze democratie.”

Vandaag wordt gesproken over het reglement van orde van de Tweede Kamer. D66 rekent op een meerderheid voor het voorstel.

“De formatie is nu nog omgeven door geheimzinnigheid. Er lekken wat namen en opeens is er een kabinet.”

Paul van Meenen, Tweede Kamerlid voor D66

Versterk democratische controle

Bewindspersonen vervullen een belangrijke functie in onze democratische rechtsstaat. Toch is het niet duidelijk op basis waarvan zij worden geselecteerd. Met een hoorzitting krijgen volksvertegenwoordigers de kans om de kandidaten te bevragen. Door de hoorzitting kan de Tweede Kamer en de samenleving vooraf kennismaken met een nieuwe bewindspersoon. Zo wordt de democratische controle én het mandaat van de kandidaat-bewindspersoon versterkt.