Milieucommissie Europarlement wil 60% minder CO2-uitstoot in 2030

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op donderdag 10 september 2020.

De Milieucommissie van het Europees Parlement wil het voorstel van de Europese Commissie over de klimaatwet flink aanscherpen en uitbreiden. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout: “De Milieucommissie wil een bindend doel vastleggen van 60 procent minder CO2 in 2030. Dit gaat eindelijk richting de reductiecijfers die nodig zijn om te voldoen aan het Parijsakkoord.”

Bas Eickhout @baseickhout

Europarlementariër en delegatieleider GroenLinks Europa

Naar verwachting maakt de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, volgende week bekend het 2030 CO2-reductiedoel op te willen hogen naar -55 procent. Eickhout: “De Europese situatie die ontstaat biedt grote kansen voor de Nederlandse regering die benut moeten worden. In het regeerakkoord is afgesproken om in de EU een 2030-doel van -55 procent na te streven. De sterren hebben nog nooit zo gunstig gestaan voor Rutte en Wiebes wat betreft die -55 procent. Het kabinet moet nu alle diplomatieke druk focussen op Duitsland en Polen.”

Andere voorstellen van de Milieucommissie voor de klimaatwet zijn:

  • Een CO2-budget, waarmee wettelijk vastgelegd wordt hoeveel ton CO2 de EU nog mag uitstoten. De Milieucommissie voegt tevens een eerste indicatie toe van een budget dat de EU in lijn zou brengen met de anderhalve graad doelstelling van Parijs. Dat is grofweg elf keer de huidige jaarlijkse Europese uitstoot.
  • Alle EU-landen klimaatneutraal in 2050. Europese regeringsleiders spraken eerder af dat dat de EU uiterlijk in 2050 klimaatneutraal moet zijn. Met het voorstel van de Milieucommissie wordt een situatie voorkomen waarin treuzelaars gecompenseerd worden door EU-landen die meer doen.
  • Verzekeren van goede toegang tot de rechter voor burgers en organisaties om overheden verantwoordelijk te houden voor hun klimaatbeleid.

Vrijdag moet er nog een laatste stemming in de Milieucommissie plaatsvinden, maar dat lijkt een formaliteit te worden. Daarna wordt de tekst in oktober voorgelegd aan het volledige Europees Parlement. Zodra vervolgens ook de EU-landen hun positie hebben ingenomen, kunnen de onderhandelingen tussen de Europese instituties over de definitieve wet echt beginnen.