Integratie van migranten en vluchtelingen op de arbeidsmarkt: Commissie en sociale en economische partners geven nieuwe impuls aan samenwerking

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op maandag 7 september 2020.

De Commissie, vakbonden, kamers van koophandel en werkgeversorganisaties hernieuwen hun samenwerking om de integratie van migranten en vluchtelingen op de arbeidsmarkt te verbeteren. In een gezamenlijke verklaring geven zij vandaag aan welke gebieden in de toekomst vooral aandacht zullen krijgen. Zij uiten ook de wens om in het kader van het Europees partnerschap voor integratie van 2017 verder samen te werken op het gebied van arbeidsmigratie. De ondertekenaars bevestigen opnieuw dat een multistakeholderbenadering essentieel is voor vroegtijdige integratie op de arbeidsmarkt, die zowel de vluchtelingen als de economie en de samenleving in het algemeen ten goede komt.

Nicolas Schmit i, commissaris voor Werkgelegenheid en Sociale Rechten: “De Europese pijler van sociale rechten maakt geen onderscheid naar de herkomst van mensen. Ongeacht gender, ras of etnische afkomst, godsdienst of overtuiging, handicap, leeftijd of seksuele gerichtheid heeft iedereen recht op gelijke behandeling en gelijke kansen op het gebied van werkgelegenheid. Het is voor de waardigheid van vluchtelingen en voor de sociale cohesie in Europa van het allergrootste belang dat vluchtelingen worden geholpen bij hun integratie op de arbeidsmarkt door bij- en nascholing en toegang tot hoogwaardige banen.”

Ylva Johansson i, commissaris voor Binnenlandse Zaken: “Betere inzet van de vaardigheden en het potentieel van vluchtelingen en migranten maakt onze arbeidsmarkten inclusiever en draagt bij tot welvaart en cohesie in de Europese samenlevingen. De afgelopen maanden is gebleken dat werknemers en ondernemers met een migratieachtergrond over vaardigheden en talenten beschikken die bijdragen tot het herstel van de Europese economie. We bevestigen vandaag opnieuw dat we werkgeversorganisaties, vakbonden en kamers van koophandel zullen steunen bij hun inspanningen ten aanzien van vluchtelingen. We staan open voor verdere uitbreiding van onze samenwerking, bijvoorbeeld op het gebied van arbeidsmigratie.”

Sinds het Europees partnerschap voor integratie drie jaar geleden van start ging, heeft de Commissie financiering geboden voor projecten van organisaties van sociale en economische partners om de integratie van vluchtelingen op de arbeidsmarkt te bevorderen. Voorbeelden zijn het project Labour-INT in Italië, Duitsland en België, dat de integratie van vluchtelingen vanaf hun aankomst totdat zij werk hebben ondersteunt door middel van beoordeling van vaardigheden, opleiding en arbeidsbemiddeling, en de Europese actieregeling voor de integratie van vluchtelingen in Bulgarije, Griekenland, Italië en Spanje. De sociale en economische partners hebben ook projecten geïnitieerd in twintig lidstaten, zoals het Fachkräftepotenzial-platform van de Oostenrijkse Wirtschaftskammer, dat informatie biedt voor bedrijven die vluchtelingen in dienst willen nemen.

Op basis van deze successen komen de ondertekenaars overeen zich voornamelijk te richten op drie gebieden: het koppelen van belanghebbenden uit de hele economie en de samenleving met het oog op integratie op de arbeidsmarkt, het ondersteunen van ondernemerschap en het faciliteren van identificatie, beoordeling en validering van vaardigheden.

Daarnaast willen de Commissie en de sociale en economische partners onderzoeken hoe hun onderlinge dialoog en samenwerking kunnen worden uitgebreid tot arbeidsmigratie, overeenkomstig de doelstellingen van de nieuwe Europese vaardighedenagenda en het binnenkort vast te stellen nieuwe migratie- en asielpact. Het accent zou daarbij kunnen komen te liggen op verbetering van arbeidsmigratiekanalen, zodat in de veranderende behoeften van Europa kan worden voorzien.

Achtergrond

Door middel van het op 20 december 2017 ondertekende Europees partnerschap voor integratie hebben de Commissie en de sociale en economische partners hun krachten gebundeld om de integratie van vluchtelingen op de arbeidsmarkt te bevorderen. Met het partnerschap wordt beoogd de vroegtijdige integratie van vluchtelingen op de arbeidsmarkt te bevorderen, ervoor te zorgen dat integratie zowel de vluchtelingen als de economie en de samenleving in het algemeen ten goede komt, en een multistakeholderbenadering te bevorderen (waarbij overheidsinstanties, diensten voor arbeidsvoorziening, sociale en economische partners, bedrijfsorganisaties, kamers van koophandel en industrie, kamers van ambachten, bedrijven en werknemers, werkgevers die openbare diensten verlenen, aanbieders van onderwijs en opleiding en maatschappelijke organisaties worden betrokken).

Meer informatie

Gezamenlijke verklaring

Europees partnerschap voor integratie — website van de Commissie