Normen en waarden in de nieuwe economie - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Vrijdag 4 december 2020
kalender

Normen en waarden in de nieuwe economie

Met dank overgenomen van Democraten 66 (D66) i, gepubliceerd op dinsdag 1 september 2020.

Sigrid Kaag presenteert economisch manifest

“Als we de waarden die we als mensen in het dagelijkse leven normaal vinden ook in de economie centraal durven stellen, ben ik ervan overtuigd dat we een groot economisch potentieel kunnen aanboren.” Dat schrijft Sigrid Kaag (D66) vandaag in haar manifest ‘Normen en waarden in de nieuwe economie’.

Op de laatste dag dat de leden van D66 hun stem kunnen uitbrengen voor de lijsttrekker presenteert Kaag haar ideeën over hoe de Nederlandse economie sterker uit de coronacrisis kan komen. “Die nieuwe economie is wat mij betreft modern, eerlijk, schoon en open.”

Vier waarden centraal

Kaag wijst er in haar manifest op dat we in Nederland vaak het debat voeren over wie we zijn, wat onze kern is en welke waarden we samen willen koesteren. “Maar als het over de economie gaat, lijken we onze liefde voor die normen en waarden soms te vergeten”, zo schrijft ze. “In de economie staat de mens centraal. Maar we zijn dat uit het oog verloren. We hebben mensen in systemen proberen te duwen, we hebben efficiëntie op een voetstuk geplaatst, we zijn vergeten elkaar te vertrouwen. Ik zet vier menselijke waarden centraal in de nieuwe economie die we met elkaar moeten inrichten: bouwen is beter dan breken, niemand laten vallen, zuinig zijn op wat je hebt en samen is beter dan alleen.”