D66 wil één Europees migratiesysteem - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Donderdag 29 oktober 2020
kalender

D66 wil één Europees migratiesysteem

Met dank overgenomen van Democraten 66 (D66) i, gepubliceerd op woensdag 2 september 2020.

D66 wil één Europees migratiesysteem, waar alle lidstaten aan meedoen. Alle lidstaten dienen solidariteit en verantwoordelijkheid te tonen. Wanneer lidstaten dat weigeren, moeten zij gekort worden op EU-subsidies. Zo komt er een einde aan de struisvogelpolitiek van een aantal EU-lidstaten.

Sophie in ’t Veld, Europarlementariër voor D66 en lid van de commissie Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken: “Fort Europa werkt niet en is onmenselijk. Muren van prikkeldraad, de Middellandse Zee als slotgracht en samenwerking met schimmige regimes zijn daarvan de trieste uitwassen. En dat omdat we intern onze zaken niet op orde hebben. Gezamenlijk kan Europa deze uitdaging namelijk prima aan. Met ieder voor zich maken we de problemen alleen maar groter.”

Fort Europa werkt niet en is onmenselijk. Muren van prikkeldraad, de Middellandse Zee als slotgracht en samenwerking met schimmige regimes zijn daarvan de trieste uitwassen.

Sophie in ’t Veld, Europarlementariër voor D66

Investeer in legale migratieroutes

Miljarden euro’s gaan naar het met harde hand terugdringen van migratiestromen. En dat terwijl er nauwelijks wordt geïnvesteerd in duurzame oplossingen, zoals steun bieden aan landen die veel vluchtelingen opvangen. Of legale migratieroutes, zodat mensen niet meer op gammele bootjes hoeven te stappen. Daarnaast mag een realistischer terugkeerbeleid niet ontbreken.