35129, nr. 16 - Amendement Özütok over een facultatief bindend correctief referendum voor waterschappen

Dit amendement op het wetsvoorstel Initiatiefvoorstel Van Raak - Opneming in de Grondwet van bepalingen inzake het correctief referendum (tweede poging, eerste lezing) werd op 1 september 2020 ingediend door het Tweede Kamerlid Nevin Özütok (GL) i. De tekst werd op 22 september 2020 gewijzigd en op 22 september 2020 nader gewijzigd.
 
De toelichting van de indiener op het nader gewijzigde amendement luidt als volgt:
 

De indiener stelt voor om naast een landelijk correctief referendum ook een correctief referendum mogelijk te maken op provinciaal en lokaal niveau. Indiener is van mening dat besluiten, houdende algemeen verbindende voorschriften, die door een algemeen bestuur van een waterschap zijn genomen ook referendabel zouden moeten kunnen zijn. Besluiten die de waterschappen nemen raken immers ook de leefomgeving van inwoners. Mede door de verdere decentralisatie van het ruimtelijk beleid (o.a. de Omgevingswet), de hieruit voortvloeiende grotere betrokkenheid van waterschappen bij de ontwikkelingen in het ruimtelijk beleid en het op ruimtelijk terrein meer werken als een overheid, maken dat indiener het logisch vindt dat ook deze besluiten in een referendum aan de bevolking moet kunnen worden voorgelegd. Dat dit, door het meer functionele karakter van waterschappen, mogelijk minder vaak zal gebeuren kan volgens indiener geen reden zijn om de burgers niet de mogelijkheid te geven om, als er voldoende draagvlak is voor een referendum, geen mogelijkheid te bieden om een referendum aan te vragen. Indiener is van mening dat, als de Tweede Kamer in meerderheid tot de invoering van een correctief referendum zou besluiten, ook over besluiten die door een algemeen bestuur van een waterschap zijn genomen een bindend correctief referendum moet kunnen worden gehouden. Dit vergt een Grondwetswijziging. Het bij Grondwet als Rijksoverheid eenzijdig invoeren van een bindend correctief referendum over besluiten van besturen van waterschappen zou echter in strijd zijn met hun decentrale autonomie. Daarom regelt dit amendement dat referenda bij waterschappen mogelijk worden, maar dat aan besturen van de waterschappen de vrijheid toekomt om zelf wel of niet bij verordening te bepalen dat hun besluiten aan een bindend correctief referendum kunnen worden onderworpen. Daarbij kunnen zij tevens bepalen welke besluiten zij referendabel willen maken.

 

Inhoudsopgave

  1. Documenten
  2. Dossier

1.

Documenten

2 22 september 2020, nader gewijzigd amendement, nr. 16     KST3512916
Nader gewijzigd amendement Özütok ter vervanging van nr. 13 over een facultatief bindend correctief referendum voor waterschappen
 

2.

Dossier