Extra steun voor theaters, musea en makers - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Donderdag 29 oktober 2020
kalender

Extra steun voor theaters, musea en makers

Met dank overgenomen van Democraten 66 (D66) i, gepubliceerd op vrijdag 28 augustus 2020.

Cultuur geeft ons leven kleur, juist in deze coronacrisis. Stel je voor dat je thuis zat zonder boeken, muziek, films of je favoriete voorstelling die online te bekijken is. De cultuursector en haar makers zijn door de coronacrisis onevenredig hard getroffen. Musea waren maanden dicht, theaters hielden hun deuren gesloten. Festivals gingen deze zomer niet door. In Nederland kromp de economie door de coronacrisis met 8,5%, de cultuursector verloor maar liefst 37,4%. Niet voor niets kwamen de cultuurmakers in actie.

“‘Heel fijn dat dit tweede steunpakket er eindelijk is. D66 heeft vanaf het begin van de coronacrisis erop gehamerd dat cultuur onmisbaar is. Met dit nodige pakket kunnen cultuurmakers en ook -liefhebbers weer een tijd vooruit. Nu is ook het moment gekomen om scherp te kijken naar wat de komende maanden wél kan.”

Salima Belhaj, Tweede Kamerlid D66

Niemand laten vallen

Vandaag laten we zien dat we niemand in de cultuursector laten vallen. D66 heeft hier de afgelopen maanden hard voor geknokt. Nu krijgen de makers en instellingen terecht nog eens honderden miljoenen euro’s financiële steun. Want ook in de toekomst willen we dat iedereen kan genieten van tentoonstellingen in musea, een band op een festival of een voorstelling van een toneelgroep van eigen bodem.