Vragen over de storing bij de Belastingdienst

Met dank overgenomen van W.J.H. (Helma) Lodders i, gepubliceerd op woensdag 5 augustus 2020, 1:43.

Vanwege een storing op de website van de Belastingdienst kregen ondernemers voor aangifte btw en loonbelasting (tweede kwartaal) vorige week vrijdag een week uitstel. Dat is coulant en terecht. Helaas geldt het uitstel niet voor de betalingen. De Belastingdienst gaat er vanuit dat de betalingen gewoon op tijd binnen zijn. Dat is niet zoals het zou moeten zijn. Ondernemers kunnen er niets aan doen dat de site uit de lucht is. Samen met de collega’s van het CDA, D66 en CU gevraagd om geen boete op te leggen als de betalingen of een deel van de betalingen te laat binnen zijn. Ook voor de betalingen zou een uitstel tot 7 augustus te rechtvaardigen zijn.

Vragen van de leden Lodders (VVD), Omtzigt (CDA), van Weyenberg (D66) en Bruins (CU) aan de staatssecretaris van Financien - fiscaliteit over bericht ‘Storing Belastingdienst: ondernemers krijgen week extra voor btw-aangifte’ RTL nieuws 31 juli 2020

 • 1. 
  Bent u bekend met bericht: Storing Belastingdienst: ondernemers krijgen week extra voor btw-aangifte?
 • 2. 
  Klopt het dat het portaal voor ondernemers het grootste deel van 31 juli onbereikbaar was en dat dit net de laatste dag was waarop ondernemers btw aangifte konden doen over het tweede kwartaal van 2020?
 • 3. 
  Klopt het dat u alle ondernemers generiek uitstel verleend heeft tot 7 augustus voor het doen van btw aangifte over het tweede kwartaal van 2020 en dat u hiervoor geen boete op zal leggen?
 • 4. 
  Kunt u aangeven of dit uitstel ook geldt voor de betalingsverplichting? Zo nee, waarom niet?
 • 5. 
  Bent u bereid ervoor te zorgen dat ondernemers, die te laat aangifte doen, ook uitstel krijgen van de betalingsverpichting tot 7 augustus en geen boete op te leggen dan wel kwijt te schelden indien de betalingen geheel of gedeeltelijk niet voor 7 augustus hebben plaatsgevonden en of gaat het kabinet dan wel op andere wijze voorkomen dat deze ondernemers gedupeerd worden? Zo nee, waarom niet?
 • 6. 
  Kunt u deze vragen zo snel mogelijk of uiterlijk binnen twee weken beantwoorden?