'Onac­cep­tabel dat frau­de­rende slacht­huizen vrijuit gaan door geklungel NVWA'

Met dank overgenomen van Partij voor de Dieren (PvdD) i, gepubliceerd op maandag 27 juli 2020.

27 juli 2020

De Partij voor de Dieren heeft de ministers Schouten (Landbouw) en Grapperhaus (Justitie) aan de tand gevoeld over het gestaakte strafrechtelijke onderzoek naar misstanden in slachthuizen. Het OM is gestopt met dit onderzoek omdat de NVWA de benodigde bewijsstukken en informatie veel te traag aanleverende. “Dit is echt ongelofelijk en schandalig! Het kan niet zo zijn dat de frauderende slachthuizen vrijuit gaan door geklungel”, zegt Frank Wassenberg, die Kamervragen heeft gesteld. Ook blijft de PvdD aandringen op een parlementaire enquête naar het falende toezicht van de NVWA op de vee- en vleessector.

Het OM was een onderzoek gestart naar drie slachthuizen in Noord Nederland, waar minstens honderd ernstig zieke en kreupele koeien werden aangeleverd en geslacht, terwijl zij helemaal niet vervoerd hadden mogen worden, omdat dit vervoer tot ernstig dierenleed leidt. Ook werd er gefraudeerd, waardoor het vlees van die zieke dieren in de winkels terecht kwam. De NVWA-dierenartsen ter plekke hebben niet ingegrepen. De ernstige misstanden kwamen pas aan het licht toen andere NVWA’ers hierover aan de bel trokken. Dit leidde tot een onafhankelijk onderzoek (2Solve) waaruit bleek dat er een structureel probleem is met de handhavingscultuur bij een deel van de NVWA.

Ook het OM ging over tot een onderzoek naar de drie frauderende slachthuizen maar ziet nu definitief af van vervolging omdat het wachten op de bewijsstukken en informatie van de NVWA te lang duurt. “Ondanks dat we weten dat er dingen gebeurd zijn die niet hadden mogen gebeuren", vertelt een woordvoerder van het OM aan RTL Nieuws.

Wassenberg: “Dus door nalatigheid of disfunctioneren van een handhavingsdienst als de NVWA wordt strafrechtelijk onderzoek door het OM gefrustreerd en gaan de fraudeurs vrijuit. Onacceptabel. Ik heb de minister gevraagd welke actie zij gaat ondernemen om de geconstateerde misstanden alsnog voor de rechter te brengen.”

Parlementaire enquête

Eerder dit jaar drong Esther Ouwehand al aan op een parlementaire enquête naar het falende toezicht van de NVWA op de vee- en vleessector. “We weten van klokkenluiders dat daar mensen zijn die zeggen: ‘ik heb nog nooit gehandhaafd en ik ga het niet doen ook’. Zelfs het management zegt tegen deze mensen: ‘handhaaf maar niet’. Wat doen die mensen daar? Die moeten eruit! De bezem moet door de NVWA en er moet een parlementaire enquête komen naar de manier waarop het zo uit de hand heeft kunnen lopen”, aldus Ouwehand in februari dit jaar.

De Partij voor de Dieren vindt tevens dat de NVWA weggehaald moet worden bij het ministerie van LNV en onder een ministerie moet vallen dat geen belang heeft bij de vleesproductie in Nederland, bijvoorbeeld Justitie en Veiligheid. Ook Wassenberg heeft daar in zijn schriftelijke vragen aan de ministers nog eens op aangedrongen.