Europarlementsleden eisen alsnog steun kalfsvlees

Met dank overgenomen van J.M.G. (Annie) Schreijer-Pierik i, gepubliceerd op woensdag 15 juli 2020, 2:15.

Een aanzienlijke groep Europarlementsleden, aangevoerd door Bert-Jan Ruissen (SGP) en Annie Schreijer-Pierik (CDA), vraagt Brussel om de kalfsvleessector toch corona-steun te geven. De politici, onder wie voorzitter Norbert Lins van de Europarlementscommissie Landbouw, komen in actie tegen de eerdere afwijzing door de Europese Commissie.

Brussel geeft wèl steun aan andere sectoren, zoals rundvlees. Wij zien geen reden om kalfsvlees uit te zonderen“, zegt Bert-Jan Ruissen (SGP). “De noodzaak is er, het geld is er en de regeling is er.

De producenten van kalfsvlees kampen met gekelderde prijzen en een verstoorde markt. Zonder hulp lopen bedrijven grote risico’s en hebben jaren nodig voor herstel. Nederland heeft een omvangrijke kalfsvlees-sector.

CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik: “De Europese Commissie heeft een foute inschatting gemaakt, maar beschikt aantoonbaar over budget en de juridische mogelijkheid voor steun aan de door horecasluiting zwaar getroffen kalfsvleessector. Het is nu de hoogste tijd, anders wordt er onherstelbare blijvende schade aan de kalverhouderij en daarmee aan de zuivelketen in Europa toegebracht.

De groep Europese Parlementsleden heeft schriftelijke vervolg-vragen gesteld aan de Europese Commissie. Het is vrij ongebruikelijk dat zoveel politici uit meerdere landen en fracties de vragen mede-ondertekenen.(*)

Klik HIER voor de schriftelijke vragen.

(*): Ruissen, Schreijer-Pierik, Lins, Sander, Dorfmann, De Castro, Kuzmiuk, Zoido, Aguilera, Peeters, Aguilar, Terras