Wat betekent het pensioenakkoord voor jou?

Met dank overgenomen van L.F. (Lodewijk) Asscher i, G.J. (Gijs) van Dijk i, gepubliceerd op dinsdag 14 juli 2020.

Vorig jaar hebben vakbonden, werkgevers en het kabinet een pensioenakkoord afgesloten. Nu hebben zij deze afspraken verder uitgewerkt. Maar wat staat er precies in het akkoord? En wat vindt de PvdA daarvan? Hieronder een samenvatting.

Iedereen mag eerder stoppen met werken

De AOW-leeftijd wordt dit jaar en komend jaar bevroren op 66 jaar en vier maanden. En daarna stijgt hij minder hard. Op dit moment stijgt de AOW-leeftijd met twaalf maanden voor ieder jaar dat we gemiddeld langer leven. Dankzij het akkoord wordt dat acht maanden.

Wat betekent dat voor mij?

Iemand van nu 60 mag vier maanden eerder met pensioen, vanaf 67 jaar

Als je nu 55 bent, mag een half jaar eerder met pensioen, vanaf 67 jaar en 6 maanden

Ben je nu 45, dan mag een jaar eerder met pensioen, vanaf 68 jaar en 3 maanden

Als je nu 35 jaar oud bent, mag anderhalf jaar eerder met pensioen, vanaf 69 jaar

Wat vindt de PvdA hiervan?

De PvdA steunt dit plan. We worden allemaal ouder en blijven ook langer gezond. Het is dus logisch dat de pensioenleeftijd stijgt, maar deze stijging gaat veel te snel. Mensen komen daardoor in de knel. In het nieuwe akkoord stijgt de leeftijd voor ieder jaar dat we gemiddeld leven met acht maanden en dit is een forse verbetering ten opzichte van de huidige situatie.

Zware beroepen kunnen straks drie jaar eerder met pensioen

Iedereen krijgt straks de mogelijkheid drie jaar eerder met vroegpensioen te gaan. Dat kan door nadere afspraken tussen werkgever en werknemer te maken. Beide zullen daarvoor ook een bijdrage moeten doen. De boete op eerder stoppen met werken wordt in ieder geval - drie jaar voor de AOW-leeftijd - voor de lagere inkomens helemaal afgeschaft. Vakbonden en werkgevers maken in overleg per sector of cao maatwerkafspraken over maatregelen om mensen gezond de AOW-leeftijd te laten halen. Bij de politie, de bouw en de vleessector zijn er al afspraken gemaakt. Hiervoor werd in 2019 800 miljoen euro en dit jaar nog eens 200 miljoen euro, in totaal dus 1 miljard euro, vrijgemaakt.

Wat vindt de PvdA hiervan?

De PvdA is erg blij dat er iets wordt geregeld voor al die bouwvakkers, verpleegkundigen, politieagenten en anderen die hun pensioen anders niet in goede gezondheid halen. Maar we kijken wel kritisch naar deze regeling. De wetgeving moet nog door de Kamer en daar gaan we het kabinet streng toetsen op de uitvoering van deze regeling. De vroegpensioenregeling moet echte oplossingen gaan bieden voor mensen die anders in de knel komen.

Meer perspectief op indexeren

Er komt een nieuw pensioencontract met minder strenge rekenregels. Pensioenfondsen hoeven zich in de toekomst niet meer onnodig arm te rekenen. Als de dekkingsgraad boven de 100% komt, mag er weer geïndexeerd worden. Dat is nu nog 130%. Ook vinden er dit jaar, net zoals in 2019, geen onnodige kortingen plaats.

Wat betekent dit voor mij?

Op basis van huidige dekkingsgraden zouden miljoenen pensioenen moeten worden gekort. Het nieuwe pensioencontract betekent voor veel Nederlanders dat er weer perspectief op indexatie komt. Maar niet voor allemaal. Fondsen die onder de dekkingsgraad van 100% zakken - en dus te weinig geld in kas hebben voor de toekomstige verplichtingen - blijven genoodzaakt om te korten. Wel hoeven zij onder het nieuwe systeem minder te korten dan anders het geval was. Kortom: met het nieuwe systeem is de kans op kortingen kleiner, zijn de kortingen zelf kleiner als er onverhoopt toch gekort moet worden en is de kans op indexatie groter.

Wat vindt de PvdA hiervan?

Dat er weer perspectief op indexatie komt is broodnodig, want veel gepensioneerden hebben het de afgelopen jaren al zwaar. Als je met pensioen bent, zijn door de plannen van het kabinet de boodschappen - door de btw-verhoging en de elektriciteit - duurder geworden. Ondertussen is je pensioen niet meegestegen. Dat is niet eerlijk en de PvdA heeft daar altijd tegen gestreden.

Meer pensioenopbouw en een arbeidsongeschiktheidsregeling voor zelfstandigen

Zelfstandigen kunnen straks makkelijker pensioen opbouwen. Ook komt er een collectieve verzekering tegen arbeidsongeschiktheid tegen een schappelijke premie (een zogeheten AOV-premie).

Wat vindt de PvdA hiervan?

Veel zzp’ers zijn nu niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Vaak omdat de premie zo hoog is dat ze het niet kunnen betalen. Als ze een ongeluk krijgen en niet meer kunnen werken, komen zij meteen in grote financiële problemen. Wij vinden dat er een vangnet nodig is voor alle werkenden. Daarom hechten wij sterk aan een collectieve regeling, waar iedereen aan meebetaalt zodat de premie laag blijft. Wij zullen de voorstellen van het kabinet daar ook streng op toetsen. Het moet een oplossing bieden en betaalbaar zijn.

‘Doorsneesystematiek’ wordt afgeschaft

De doorsneesystematiek houdt in dat het meeste pensioen op latere leeftijd wordt opgebouwd. De premie van jongeren gaat naar het pensioen van ouderen. Jongeren bouwen relatief weinig op, maar worden later gecompenseerd door de premies van jongere generaties. Deze systematiek wordt afgeschaft. Voortaan bouw je ieder jaar van je werkzame leven evenveel pensioen op.

Wat vindt de PvdA hiervan?

Voor de PvdA is afschaffing van de doorsneesystematiek niet noodzakelijk. Dit is vooral een wens van het kabinet. Wel maken wij ons zorgen wat dit betekent voor 45-jarigen en voor jongeren. Zij hebben betaald voor het pensioen van de ouderen boven hen, maar de toekomstige jongeren betalen niet meer mee aan hun pensioen. Zij moeten dus gecompenseerd worden. We maken een voorbehoud op dit punt en zullen er streng op toezien dat het kabinet voor compensatie zorgt.

Uitzendkrachten gaan eerder pensioen opbouwen

Uitzendkrachten, veelal jongeren, bouwen op dit moment pas na zes maanden pensioen op, de zogeheten wachttijd. Hiermee loop je als uitzendkracht pensioenopbouw mis. Uitzendbureaus hebben nu nog een uitzonderingspositie en is voor hen nu een verdienmodel. In dit pensioenakkoord wordt deze uitzonderingspositie afgeschaft.

Wat vindt de PvdA hiervan?

Als je werkt, is het belangrijk om te sparen voor je latere pensioen. Het is dan vreemd om dan eerst zes maanden te wachten met sparen voor je pensioen. De PvdA vindt het van belang dat iedereen die werkt, spaart voor zijn pensioen. In het nieuwe pensioencontract wordt dat ook nog eens eenvoudiger.

Er komt een onderzoek naar ‘pensioen na 45 jaar werken’

Er komt een onderzoek naar hoe het mogelijk is om iedereen na 45 jaar werken met pensioen te laten gaan. Dat zou een simpele oplossing zijn voor mensen die jong zijn begonnen en zorgt ervoor dat iedereen even lang moet werken.

Wat vindt de PvdA hiervan?

Kennelijk is het op dit moment nog niet mogelijk bij te houden hoeveel jaar iemand heeft gewerkt. Dit wordt pas sinds 1998 bijgehouden. In dit pensioenakkoord wordt er gelukkig een onderzoek gestart, waarbij wordt gekeken of het mogelijk is om na 45 jaar te hebben gewerkt te kunnen stoppen. Dit zou wat ons betreft een mooie ontwikkeling zijn en wij zien dat ook uit naar de uitkomsten van het onderzoek.