Waterstofplan Europese Commissie mist industriepolitieke keuzes

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op woensdag 8 juli 2020.

De waterstofstrategie die de Europese Commissie vandaag presenteerde zet volgens GroenLinks in op de juiste sectoren, maar mist een aantal belangrijke keuzes. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout: “Waterstof speelt een belangrijke rol in de energietransitie, dus het is goed om te zien dat de Europese Commissie er serieus werk van maakt. Waterstof is echter geen magische oplossing. Het vereist duidelijke industriepolitieke keuzes, dat mist deze strategie nog te veel.”

Het produceren van waterstof vereist veel energie. Bovendien is de productie niet per definitie schoon. “Daarom moeten heel duidelijke keuzes gemaakt in hoe waterstof wordt ingezet en onder welke voorwaarden subsidies verleend worden. Die keuzes gaat deze strategie uit de weg”, zegt Eickhout.

“De focus van de EU moet zich richten op groene waterstof geproduceerd uit duurzame energiebronnen. Daar zal ik bij de uitwerking van deze strategie nauw op toe zien,” stelt Eickhout. “We hoeven niet de Shell’s van deze wereld financieel te helpen hun gas schoon te maken. Er is een fikse lobby gaande vanuit de gasindustrie voor Europese steun aan grote gasprojecten, onder het mom van waterstof. Ik zie geen waarborgen in de strategie om dat soort verspilling van publiek geld te voorkomen. Ook lijkt de Waterstof Alliantie, die gelijktijdig is gelanceerd, erg zwaar op de klassieke gasbedrijven te leunen. Dit laat zien dat de Europese Commissie nog te veel luistert naar die fossiele lobby.”

Energiedrager

Waterstof is een energiedrager: het slaat energie op, zodat het later gebruikt kan worden. Het is altijd efficiënter om de duurzame energie rechtstreeks te gebruiken. Vandaar dat het snel opschalen van de productie van duurzame energie, naast energiebesparing, voor GroenLinks topprioriteit is. Eickhout: “Dat zie ik te weinig terug in de strategie. De focus op waterstof mag niet leiden tot het gebruik van minder duurzame energie voor andere doeleinden. Integendeel: steun voor waterstof moet daarom gekoppeld worden aan het verplicht creëren van de bijbehorende opwekcapaciteit van duurzame energie.”

De Europese Commissie maakt goede keuzes als het gaat om de sectoren waar waterstof een rol kan spelen: zoals zwaar langeafstandstransport en industriële toepassingen waarbij veel hitte nodig is. “Het is belangrijk dat we geen waterstof gaan gebruiken waar veel betere alternatieven zijn. Met de waterstoffiets die onlangs in het nieuws verscheen als meest absurde voorbeeld”, aldus Eickhout.