Stop de jacht op jonge zwijntjes

Met dank overgenomen van Partij voor de Dieren (PvdD) i, gepubliceerd op woensdag 8 juli 2020.

8 juli 2020

Sinds 1 juli is de jacht op wilde zwijnen op de Veluwe geopend. Hierbij worden ook jonge en zelfs pasgeboren zwijntjes gedood. De Partij voor de Dieren vindt dat er zo snel mogelijk een einde moet komen aan deze jacht. Kamerlid Frank Wassenberg heeft om opheldering gevraagd aan de minister.

“De jacht op zwijnen is barbaars. Hele zwijnenfamilies worden uit elkaar geschoten, inclusief zogende jongen”, zegt Wassenberg . “Het is zelfs toegestaan om vangkooien te gebruiken waarin een groep zwijnen wordt gelokt en gevangen, zodat ze makkelijk en van dichtbij kunnen worden doodgeschoten. De minister moet hier zo snel mogelijk een einde aan maken.”

Wassenberg vraagt de minister naast een verbod op vangkooien ook om een zogenoemde ‘schoontijd’, een periode waarin niet gejaagd mag worden, in ieder geval niet tijdens de draag- en zoogtijd van de dieren.

De jacht op zwijnen onder het mom van ‘populatiecontrole’ is behalve wreed ook contraproductief. Onderzoek laat zien dat het intensief afschieten van grote aantallen wilde zwijnen de jaren daarop leidt tot een toename van het aantal geboren dieren.

De wilde zwijnen hebben het bovendien zwaar deze tijd. Door de droogte van de afgelopen maanden is er voedselgebrek ontstaan. Daardoor sterven er meer jonge zwijntjes dan normaal.

Lees de schriftelijke vragen hier.

Lees hier de eerdere vragen over het gebruik van vangkooien tijdens de zwijnenjacht.