Mili­eu­com­missie Europees Parlement veroor­deelt gebruik biomassa als zogenaamd ‘duur­zame’ energie

Met dank overgenomen van Partij voor de Dieren (PvdD) i, gepubliceerd op dinsdag 7 juli 2020.

7 juli 2020

Na de Sociaal-Economische Raad (SER) en de Tweede Kamer heeft ook de milieucommissie van het Europees Parlement zich gekeerd tegen het toenemende gebruik van biomassa als zogenaamd ‘duurzame’ energie. Een meerderheid van de milieucommissie steunde dinsdag een oproep van de Partij voor de Dieren om de Europese regels voor hernieuwbare energie fundamenteel te herzien. Door de huidige regels kunnen landen biomassa nu nog laten meetellen als hernieuwbare energie, maar dat moet anders, aldus de milieucommissie.

De milieucommissie maakt zich vooral zorgen om het toenemende gebruik van hout als biobrandstof. "Het verbranden van hout zet bossen in Europa en wereldwijd verder onder druk. Energie waarvoor bomen worden gekapt en verbrand kun je niet ‘groen’ noemen. Toch is dat precies wat Brussel doet. EU-landen worden daardoor aangemoedigd om meer biomassa te gebruiken, met alle consequenties van dien," zegt Europarlementariër Anja Hazekamp.

"Bossen zijn belangrijk voor het behoud van planten en diersoorten en spelen daarnaast een grote rol bij het tegengaan van klimaatverandering, doordat ze CO2 opnemen. De oproep aan de Europese Commissie is duidelijk: kom op voor de overgebleven bossen op deze wereld en bestempel biomassa niet langer als duurzaam."

De aangenomen voorstellen van de Partij voor de Dieren maken onderdeel uit van een Europese motie over wereldwijde ontbossing en de rol die de EU daarin speelt. Ook Europese import van palmolie, vlees, soja, cacao, maïs, hout worden in de motie onderkend als oorzaken van boskap.