Europese Commissie ontkent verantwoordelijkheid in beschietingen Grieks-Turkse grens - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Dinsdag 22 september 2020
kalender

Europese Commissie ontkent verantwoordelijkheid in beschietingen Grieks-Turkse grens

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op dinsdag 7 juli 2020.

De Europese Commissie schuift de verantwoordelijkheid af op Griekenland in de kwestie van de dodelijke beschietingen aan de Grieks-Turkse grens. Gisteren vond een hoorzitting plaats in het Europees Parlement, waarbij Commissaris Ylva Johansson, de Griekse ministers Michalis Chrisochoidisen (Burgerbescherming) en Notis Mitarachi (Migratie) verantwoording moesten afleggen over de beschietingen. GroenLinks-Europarlementariër Tineke Strik nam het initiatief voor de hoorzitting.

Uit onderzoek blijkt dat begin maart 2020 door de Griekse grenswacht met scherp is geschoten en dat daarbij twee doden vielen uit Syrië en Pakistan en zes anderen gewond raakten. Bellingcat, Pointer (KRO-NCRV), Der Spiegel, Lighthouse Reports en Forensic Architecture reconstrueerden op basis van video’s op sociale media en satellietbeelden wat er in maart precies gebeurde.

Fake news

Tijdens de hoorzitting bestempelden de Griekse ministers de onderzoeken als ‘fake news’ en prezen het optreden van de autoriteiten. Op vragen van Strik antwoordde Eurocommissaris Johansson dat onderzoek naar de kwestie een Griekse aangelegenheid is. Het is voor Strik duidelijk dat met deze hoorzitting de kous nog niet af is: “De hoorzitting maakt duidelijk dat we geen onafhankelijk onderzoek van de Griekse regering hoeven te verwachten. Het is daarom nog urgenter dat de Europese Commissie optreedt en repercussies instelt.”

Strik: “Er is doelbewust met scherp geschoten op vluchtelingen, waarbij twee onschuldige mensen om het leven zijn gekomen. Dat de Commissie zich daar niet duidelijk tegen uitspreekt, maar zich verschuilt achter de Griekse regering, is ongelofelijk. Daarmee geeft de Commissie stilzwijgend de goedkeuring om geweld te gebruiken tegen mensen die bescherming zoeken.” Op de vraag welke stappen de Commissie gaat zetten als toezichthouder op naleving van de Europese regels, antwoordde Commissaris Johansson dat ze geen onderzoek kan doen. Strik: “Als zij het al niet kan, wie zorgt er dan voor dat er recht wordt gedaan?”