Rob Jetten: Herdenk de slavernij. Vandaag op Keti Koti. En in de toekomst!

Met dank overgenomen van Democraten 66 (D66) i, gepubliceerd op woensdag 1 juli 2020, 6:00.

Rob Jetten:

"Vandaag, op Keti Koti, herdenken we een van de zwartste bladzijden in onze geschiedenis. Op 1 juli 1863 schafte Nederland als een van de laatste landen eindelijk de slavernij af.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Afgelopen zomer was ik op het eiland Sint Eustatius. Daar, op Fort Oranje, hoorde ik een verhaal dat me raakte. Een verhaal dat ik graag met jullie deel. Een gruwelijk moment in Sint Eustatius, maar voor Den Haag de reden om het debat over de afschaffing van de slavernij te versnellen. In 1863 (eigenlijk moet ik zeggen: pás in 1863) werd slavernij afgeschaft. Pas 10 jaar later, in 1873 kwam er definitief een einde aan.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Het gesprek over slavernij en hoe dat doorwerkt in hedendaags racisme en discriminatie moeten we blijven voeren. D66 en GroenLinks stellen daarom voor dat 2023, 150 jaar na het definitieve einde van de slavernij, een speciaal herdenkingsjaar wordt.

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Met tentoonstellingen, debatten en gesprekken op school. Dat gesprek is misschien niet altijd even makkelijk, maar wel heel hard nodig. Om recht te doen aan het leed van slavernij, maar ook om racisme en discriminatie, waar mensen nog iedere dag mee te maken hebben, uit te bannen."

Lees meer 👉 http://d66.nl/jaar-van-de-slavernij