Crisis in Syrië: EU mobiliseert in totaal 6,9 miljard euro voor 2020 en daarna

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, Directoraat-generaal Nabuurschap en uitbreiding (NEAR) i, gepubliceerd op dinsdag 30 juni 2020.

Tijdens de vierde conferentie van Brussel over de ondersteuning van de toekomst van Syrië en de regio heeft de internationale gemeenschap voor 2020 en daarna in totaal 6,9 miljard euro toegezegd voor Syrië en de landen die de meeste Syrische vluchtelingen opvangen. De Europese Unie neemt 71 % (4,9 miljard euro) voor haar rekening, waarvan 2,3 miljard euro van de Europese Commissie en 2,6 miljard euro van EU-lidstaten. De EU en haar lidstaten zijn de grootste donor in verband met de crisis in Syrië: sinds 2011 hebben zij meer dan 20 miljard euro aan humanitaire, economische en ontwikkelingshulp en steun voor stabilisering vrijgemaakt.

De vierde conferentie van Brussel vond in virtuele vorm plaats van 22 tot en met 30 juni en werd samen met de Verenigde Naties georganiseerd. De conferentie bracht alle relevante actoren uit meer dan 80 landen en internationale organisaties bijeen om de huidige situatie in Syrië en de regio te bespreken. Zij bekrachtigden hun steun voor de door de VN geleide inspanningen voor een brede politieke oplossing voor het conflict. De conferentie bood ook een uniek platform voor dialoog met het maatschappelijk middenveld.

Hoge vertegenwoordiger en vicevoorzitter Josep Borrell i verklaarde: “Na bijna tien jaar oorlog is de helft van de Syrische bevolking op de vlucht moeten slaan. Meer dan een half miljoen mensen zijn omgekomen. Een hele generatie Syrische kinderen kent alleen maar oorlog. Hun toekomst en de toekomst van hun land wordt gegijzeld. Europa kan en zal niet wegkijken. Alle Syriërs verdienen een betere, vreedzame toekomst. Vandaag hebben wij alle relevante internationale actoren bijeengebracht om te bevestigen dat wij de Syrische bevolking steunen en ons aansluiten bij de inspanningen van de Verenigde Naties om een brede, duurzame politieke oplossing voor het Syrische conflict te vinden.”

Europees commissaris voor Crisisbeheersing Janez Lenarčič i: “De Syrische bevolking gaat gebukt onder de oorlog. De humanitaire situatie in Syrië blijft rampzalig, en door het coronavirus verergert de nood onder de meest kwetsbare gemeenschappen nog verder. De EU zal de Syrische bevolking en de gastgemeenschappen zo lang als nodig blijven helpen.”

Commissaris voor Nabuurschap en Uitbreiding Olivér Várhelyi i zei: “De EU heeft voor 20 miljard euro aan hulp verstrekt in verband met de crisis in Syrië. Het aantal vluchtelingen en kwetsbare personen in de gastgemeenschappen bedraagt intussen bijna 7 miljoen. Met de toezegging die de EU vandaag doet, kunnen zij op onze steun blijven rekenen. In de hele regio heeft de EU bijgedragen aan de bouw van scholen, het verstrekken van onderwijs, het creëren van sociale vangnetten, het scheppen van werkgelegenheid en het bewaren van macro-economische stabiliteit, om de vluchtelingen en de gastgemeenschappen te ondersteunen. We willen de economie van de regio weer op gang krijgen, zodat deze zich herstelt van de coronacrisis en eerdere problemen worden aangepakt.”

De voorzitters hebben een gezamenlijke verklaring aangenomen.

Achtergrondinformatie

Sinds 2017 schaart de internationale gemeenschap zich tijdens verschillende conferenties van Brussel over de ondersteuning van de toekomst van Syrië en de regio achter de VN-inspanningen voor een politieke oplossing van het conflict, overeenkomstig Resolutie 2254 van de VN-Veiligheidsraad. De donorgemeenschap heeft vitale humanitaire en financiële steun verstrekt aan de Syrische bevolking en aan de buurlanden die Syrische vluchtelingen opvangen. De conferenties bieden ook een platform voor overleg tussen vertegenwoordigers van Syrische, regionale en internationale niet-gouvernementele en maatschappelijke organisaties en beleidsmakers tijdens de “Dagen van de dialoog”.

Dagen van de dialoog met het maatschappelijk middenveld

In het kader van de Dagen van de dialoog (22-23 juni) wisselden vertegenwoordigers van Syrische, regionale en internationale niet-gouvernementele en maatschappelijke organisaties tijdens vier live gestreamde paneldiscussies van gedachten met ministers en senior beleidsmakers van de EU, de VN, de buurlanden van Syrië en andere internationale partners. Er werd onder meer gesproken over de rol van vrouwen, jongeren en het maatschappelijk middenveld bij het opbouwen van de toekomst van Syrië; de regionale respons op en het herstel van de coronacrisis; de steun voor en bescherming van Syrische vluchtelingen, en dringende humanitaire behoeften.

De Dagen van de dialoog werden door meer dan 35 000 mensen gevolgd en kunnen nog steeds online worden bekeken, inclusief de toespraken van de Europees commissarissen Várhelyi en Lenarčič. De Dagen van de dialoog vormden het sluitstuk van een raadplegingsproces dat in de maanden voorafgaand aan de conferentie plaatsvond en waaraan meer dan 1 400 personen en organisaties deelnamen. De aanbevelingen die hieruit voortvloeiden, zijn door NGO-rapporteurs gepresenteerd tijdens de ministeriële bijeenkomst van vandaag.

Nevenevenementen

Van 24 tot en met 30 juni vonden online een aantal nevenevenementen plaats die werden georganiseerd door de EU-lidstaten, VN-agentschappen en andere internationale partners.

Op 29 juni namen hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter Josep Borrell en speciaal VN-gezant voor Syrië Geir Pedersen via videoconferentie deel aan een debat met een gevarieerde groep vertegenwoordigers van het Syrische maatschappelijk middenveld en van Syrische vrouwen.

De virtuele tentoonstelling “Stemmen uit Syrië en de regio” van de EU werpt licht op het leven van de mensen die ondanks de crisis in Syrië blijk geven van buitengewone veerkracht en wilskracht.

BOZAR organiseerde ook twee culturele evenementen in de marge van de conferentie. De opname van het concert van het Damast Duo op 24 juni en het gesprek op 29 juni tussen visueel kunstenaar Sulafa Hijazi en cultureel ondernemer Hannibal Saad over de rol van kunst in het conflict blijven online beschikbaar.

EU-steun in verband met de Syrische crisis

Tijdens de vierde conferentie van Brussel herhaalde de EU dat zij zich zal blijven inzetten voor steun aan en respons op de behoeften van de Syriërs in Syrië en in de regio en van hun gastgemeenschappen in de buurlanden.

Sinds 2011 verstrekt de EU Syriërs en gastgemeenschappen voedselhulp en gezondheidszorg en draagt zij bij tot de bescherming van kinderen en het voorkomen van gendergerelateerd geweld. De EU helpt de burgerbevolking ook op het gebied van onderwijs, justitie en bestaansmiddelen. Binnen Syrië werkt de EU niet met of via het regime. De humanitaire hulp van de EU wordt overal in Syrië uitsluitend naargelang van de noden verstrekt. De EU steunt ook de ontwikkeling van een sterk maatschappelijk middenveld, met bijzondere aandacht voor vrouwen en jongeren als actoren die verandering kunnen teweegbrengen voor de toekomst van Syrië.

Meer informatie

Website conferentie

Verklaring van de voorzitters

Financieel verslag

Verslag over de onlineraadpleging van het maatschappelijk middenveld

Opnamen van de Dagen van de dialoog

Persbericht over het debat tussen hoge vertegenwoordiger Borrell en vertegenwoordigers van het Syrische maatschappelijk middenveld

Tentoonstellingen “Stemmen uit Syrië en de regio”

Factsheet (in het Engels): De EU en de Syrische crisis

EU-respons op de crisis in Syrië: factsheets (in het Engels) over EU-steun in Syrië, Jordanië, Libanon en Turkije