Consumenten kunnen voortaan grensoverschrijdend hun gelijk halen

Met dank overgenomen van Partij van de Arbeid (PvdA) i, gepubliceerd op dinsdag 23 juni 2020.

Na lange onderhandelingen zijn het Europees Parlement en de Raad het gisterenavond eens geworden over een Europese wet rond massaschade. De wet maakt het mogelijk dat consumenten in heel Europa collectief een zaak kunnen brengen als een bedrijf ze benadeelt.

Ik mocht namens de sociaaldemocratische fractie onderhandelen, dit is een belangrijke nieuwe optie voor consumenten. Via deze wet kunnen consumenten uit heel Europa gezamenlijk een zaak aanspannen.

Via deze wet kunnen consumenten uit heel Europa gezamenlijk een zaak aanspannen.

In Nederland kunnen consumenten via de WAMCA - de wet afwikkeling massaschade - al gezamenlijk een zaak aanspannen. De nieuwe Europese wet maakt dit ook grensoverschrijdend mogelijk. Recente schandalen als Dieselgate of Cambridge Analytica hebben laten zien dat een handelaar in een ander land, ook Nederlanders kan duperen. Tot nu toe hadden die consumenten geen mogelijkheid om in een ander land dan waar ze wonen hun schade te verhalen. Via deze wet kunnen consumenten uit heel Europa gezamenlijk een zaak aanspannen.

De wet probeert daarnaast consumentenorganisaties in heel Europa een steuntje in de rug te geven.

De wet probeert daarnaast consumentenorganisaties in heel Europa een steuntje in de rug te geven. Lidstaten moeten zorgen dat consumentenorganisaties op een doeltreffende manier hun consumenten beschermen. Op hun beurt moeten andere lidstaten die organisaties erkennen als ze in hun land een zaak brengen. Ook heeft het Parlement veiliggesteld dat organisaties betere toegang tot financiering hebben.

De lidstaten hebben geprobeerd de covid-crisis aan te grijpen om de nieuwe wet op cruciale punten te verzwakken, namelijk de rechten van luchtvaart- en treinreizigers. Het Parlement heeft die pogingen kunnen afslaan. Bescherming van nationale vervoersmaatschappijen gaat niet boven consumentenbescherming”