Niet wegkijken bij de slachterijen

Met dank overgenomen van L.F. (Lodewijk) Asscher i, gepubliceerd op woensdag 10 juni 2020.

We proberen met elkaar zoveel mogelijk afstand te houden. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat op het veilig is op de werkvloer. Maar op tal van plekken gaat dat mis. Een pijnlijk voorbeeld daarvan is de situatie in de slachthuizen.

Een groot deel van de werknemers in slachthuizen is arbeidsmigrant. Daardoor zijn ze minder goed beschermd en vaak minder goed op de hoogte van de maatregelen. Ze staan vaak dicht op elkaar, zonder persoonlijke beschermingsmiddelen. Hun uitzendbazen laten ze iedere dag in volle busjes naar het werk gaan. Ze worden met veel te veel mensen gehuisvest in te kleine huizen. Zo lopen deze werknemers grote risico’ s.

Werknemers in slachthuizen lopen grote risico’s.

Het resultaat: enorme besmettingshaarden bij slachterijen. Bij onderzoek bij een Vion-slachterij bleek zelfs één op de vijf werknemers besmet. Het bron- en contactonderzoek verliep stroef. Niet alle uitzendbureaus werkten mee. Niet alle werknemers konden worden getraceerd. Sommigen werknemers waren zelfs al vertrokken naar Duitsland, om daar verder te werken. Zij kregen niet meer betaald, dus gingen ze verder. Dat is heel ernstig. Het kabinet moet met een actieplan komen met de volgende punten:

  • 1. 
    Als je vanwege corona in isolatie moet, dus ook zonder dat je zelf ziek bent, dien je een inkomen te krijgen. Zo voorkomen we dat mensen toch aan het werk gaan met gevaar voor eigen gezondheid en die van anderen. Omdat ze anders de huur niet meer kunnen betalen.
  • 2. 
    Werkgevers moeten werknemers doorbetalen en veilige werkplekken garanderen. Het is in het belang van werkgevers dat medewerkers veilig kunnen werken. Veel besmettingen onder werknemers kost meer geld dan goede werkomstandigheden. Maar het is ook voor de samenleving als geheel veel beter.
  • 3. 
    De inspectie moet vaker bij slachterijen, distributiecentra en kassen langs en handhaven op het tegengaan van uitbuiting en op veilige werkplekken.

We weten al langer dat sommige werkgevers niet altijd netjes met hun mensen omgaan: Iedereen krijgt een onzeker contract. Als je commentaar hebt, vlieg je eruit. Als je ziek bent, krijg je geen geld. Elke week staan er weer nieuwe mensen, voor jou immers tien anderen. Dit moet nu maar eens veranderen. In Duitsland hebben ze vastgelegd dat je alleen met een vast contract in een slachthuis mag werken. Zo voorkomen we dat elke week weer nieuwe mensen met onzekere contracten aan het werk zijn.

Zekerheid en vakmanschap moeten weer de norm worden.

Zekerheid en vakmanschap moeten weer de norm worden. Het is letterlijk van levensbelang. Als deze besmettingshaarden niet worden aangepakt zal blijken dat het vlees pas echt duurbetaald wordt.