Verenigde Vergadering Prinsjesdag verplaatst naar Grote Kerk

dinsdag 9 juni 2020, 11:11

DEN HAAG (PDC i) - De Verenigde Vergadering i van de Staten-Generaal op Prinsjesdag zal dit jaar niet in de Ridderzaal, maar in de Grote Kerk plaatsvinden. Voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn i en de voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib i, hebben hiertoe besloten.

Vanwege de maatregelen tegen het coronavirus is het aantal aanwezigen gereduceerd. De Ridderzaal is echter te klein om ruimte te bieden aan 75 Eerste Kamerleden en 150 Tweede Kamerleden die anderhalve meter afstand houden. De Grote Kerk biedt voldoende ruimte.

Officieel valt de Verenigde Vergadering buiten de ingestelde coronamaatregelen. De Staten-Generaal hebben zelf besloten dat zij zich zo veel mogelijk aan de richtlijnen van het RIVM willen houden.

Het is overigens niet voor het eerst sinds 1904 dat de Verenigde Vergadering op Prinsjesdag niet in de Ridderzaal plaatsvindt. In 1907 werd de plechtigheid verplaatst naar de Tweede Kamer, omdat in de Ridderzaal een internationale vredesconferentie was. Dat gebeurde eveneens in 1908 en opnieuw in 1911, toen de koningin verhinderd was.

Bron: Eerste Kamer