Blog: Stilte is geen optie - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Zaterdag 5 december 2020
kalender

Blog: Stilte is geen optie

Met dank overgenomen van P.J.G. (Paul) Tang i, gepubliceerd op vrijdag 5 juni 2020, 1:59.

Stilte is geen optie

Racisme degradeert mensen tot tweederangsburgers, en dat is onuitstaanbaar. Het heeft deze week aangezet tot massale protesten in Amerika en ver daarbuiten. De directe aanleiding was de dood van George Floyd in Minneapolis, die stierf doordat een agent 8 minuten en 46 seconden een verstikkende nekklem op hem toepaste. 8 minuten en 46 seconden. Terwijl Floyd smeekte voor zijn leven. Zijn laatste woorden waren ‘I can’t breathe’.

Wie de demonstranten hoort en de protesten ziet, begrijpt onmiddellijk dat veel meer in het geding is dan zijn tragische dood. Institutioneel racisme dat niet alleen in Amerika, maar ook in Nederland voorkomt. De droom van gelijkheid en vrijheid die voor velen anno 2020 een nog onhaalbaar, een haast cynisch ideaal is. Stil zijn is geen optie meer, zegt de Black Lives Matter-beweging. Doof blijven is evenmin een optie. Het moet hoog op de politieke agenda blijven. De ongelijkheid van het racisme zit diep verankerd in de samenleving.

Wat deze week op een heel andere pagina van die agenda stond, was het rapport dat collega-parlementariër Siegfried Muresan en ik publiceerden over het coronaherstelplan van de Europese Commissie. We willen dat iedere euro uit het herstelplan dubbelgoed besteed wordt, én aan economisch herstel én aan duurzaamheid. Bij elke hersteluitgave door een land, bij alle steun aan bedrijven, bij alle kredieten en leningen door banken moeten mens en milieu voorop staan. Daarbij moet de rekening op de juiste plek belanden. Daarom bepleiten we dat de grootste vervuilers en de grootste bedrijven, die het meeste profiteren van de Europese interne markt, de rekening van het herstelplan betalen. En bepleiten we dat de strijd tegen belastingontwijking nog intensiever en internationaler moet.

Juist deze corona-crisis maakt de ongelijkheden groter dan ooit. Tussen landen, regio’s en mensen. Juist daarom moet de rekening ‘na corona’ op de juiste plek belanden. Juist daarom moeten we strijden voor een economie waarin niet geld, maar mens en milieu vooropstaan. Juist daarom moeten we strijden voor een wereld waarin vrijheid en gelijkheid meer zijn dan een ideaal dat slechts cynisch stemt. Voor een wereld waarin de 6-jarige dochter van George Floyd niet meer wordt beoordeeld op haar kleur, maar op wie ze is als mens.

Stil en doof zijn is geen optie meer.

Deze blog is ook verschenen op Facebook.

5 juni 2020

Dit bericht delen

TweetShare on Twitter Share on WhatsAppShare on WhatsApp Share on FacebookShare on Facebook Share on LinkedInShare on LinkedIn

Post navigation

PreviousPrevious post:Webinar VII: Een nieuwe sociale beweging?

Gerelateerde berichten

Webinar VII: Een nieuwe sociale beweging?

Rutte en Hoekstra, denk ook aan onze blauwe trots met gele sterren

4 juni 2020

Blog: Naar wie luisteren we?

29 mei 2020

Blog: Terug naar normaal?

15 mei 2020

Geef een reactie Reactie annuleren

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Reactie

Naam * Email * Website

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

Post comment

Vind ons op:

Facebook page opens in new windowTwitter page opens in new windowLinkedin page opens in new windowInstagram page opens in new windowTelegram page opens in new window

Zoeken

Search:

Tweets by Paul Tang