Make it rain!

Met dank overgenomen van Jonge Socialisten in de PvdA (JS) i, gepubliceerd op donderdag 4 juni 2020.

“Er dreigt een watertekort!” “Nooit eerder was het zo droog in deze tijd van het jaar!” Zomaar een aantal titels uit kranten. Sinds afgelopen week is er een dreigend watertekort in Nederland. Nooit eerder is zo vroeg in het jaar zo’n groot neerslagtekort gemeten, meldt de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling.

Het heeft de afgelopen maanden heel weinig geregend en er komt de komende dagen ook weinig regen aan. De waterstanden in rivieren zullen dalen, de grondwaterstanden zullen nog verder dalen. Op dit moment heeft de landbouw, vooral in het zuiden en oosten van het land, veel last van de droogte.

De droogte valt iedereen op. Grasmatten worden geel, bloemen in de tuin hebben dringend water nodig en planten sterven uit. Water is het belangrijkste wat wij op aarde hebben. Alles en iedereen leeft op water. De extreme droogte wordt veroorzaakt door klimaatverandering. Broeikasgassen worden uitgestoten en daardoor warmt de aarde op. Doordat de aarde opwarmt wordt meer water verdampt uit rivieren en oceanen, waardoor minder water beschikbaar is voor neerslag. Neerslag die er valt komt in grote hoeveelheden naar beneden, maar helaas werkt dit alleen maar averechts. De bodem kan de hoeveelheid water niet opnemen, omdat het gewoon veel te veel is. Hoe droger de bodem, hoe moeilijker het water opneemt. Bij te veel regen is er daarom een grote kans op overstroming, omdat de bodem het water niet kan opnemen.

Het zal moeten gaan regenen. Niet regen dat met bakken uit de lucht moeten komen, maar gewoon geleidelijk over een langere termijn veel regen. Dus please weergoden, make it rain!