Inspirerende BlackLivesMatter demonstraties door heel het land

Met dank overgenomen van ROOD i, gepubliceerd op donderdag 4 juni 2020.

Deze week zijn er door heel het land BlackLivesMatter demonstraties waar duizenden veelal jonge mensen op afkomen. Directe aanleiding was de gruwelijke moord op de Amerikaanse zwarte man George Floyd, maar de massale opkomst laat zien dat racisme ook diepgevoeld in Nederland is. ROOD was en is te vinden op verschillende lokale demonstraties, eerder liet voorzitter Arno van der Veen weten waarom hij juist nu solidariteit en concrete actie nodig is.

De gigantische opkomst van demonstranten werd door iedereen onderschat. Op de eerste demonstratie op de Dam in Amsterdam zorgde dat voor een onprettige situatie waar niet iedereen anderhalve meter afstand kon houden. Hoe zeer demonstranten zich hadden voorbereid met mondkapjes, handschoenen en stippen op de grond: het plein was te klein en de toestroom te groot. De afgelopen dagen laten zien hoe groot de creativiteit van demonstranten is, die massaal publieke ruimte innemen om zich uit te spreken tegen racisme. ROOD staat solidair met de demonstranten, bij monde van voorzitter Arno van der Veen: “Het is terecht dat we woedend zijn over het gruwelijke politieoptreden in de VS, maar laten we niet blind zijn voor het institutionele racisme hier. Zij die hier tegen racisme opstaan moeten we serieus nemen en steunen. Gisteren werd een demonstratie in Rotterdam vroegtijdig afgekapt door de autoriteiten, omdat zij weigerden meer ruimte te bieden aan demonstranten door bijvoorbeeld de rijwegen van de Erasmusbrug vrij te geven. De anderhalve meter werd gerespecteerd, maar de locatie was onvoldoende. Demonstreren is een grondrecht, tot het niet uitkomt.”

De komende dagen zal ROOD ook te vinden zijn in bijvoorbeeld Nijmegen en Zwolle bij de BlackLivesMatter demonstraties. Kom ook naar één van de vele demonstraties die er zijn in het land en spreek je uit. Uiteraard wel op anderhalve meter afstand.