Besluitpunt "Voornemen tot verlenging van het Verdrag tussen de regering van het / Koninkrijk der Nederlanden en de regering van het Hasjemitische / Koninkrijk Jordanië betreffende een tijdelijke plaatsing van troepen van het Koninkrijk der Nederlanden in Jordanië, Amman, 2 oktober 2014"

commissie Tweede Kamercommissie voor Defensie (DEF)
vergadering 2020-06-11
volgnummer 30
 

Zaak:

 

Zaak:

Voornemen tot verlenging van het Verdrag tussen de regering van het / Koninkrijk der Nederlanden en de regering van het Hasjemitische Koninkrijk / Jordanië betreffende een tijdelijke plaatsing van troepen van het Koninkrijk der Nederlanden in Jordanië, Amman, 2 oktober 2014 - 24493-R1557-90

Voorstel:

Voor kennisgeving aannemen.

Noot:

Het kabinet deelt mee dat het voornemens is het verdrag tussen Nederland en

Jordanië betreffende een tijdelijke plaatsing van troepen van het Koninkrijk der Nederlanden in Jordanië (Amman, 2 oktober 2014, Trb. 2014, 175) met

één jaar, tot 2 oktober 2021, te verlengen. Voor wat betreft het Koninkrijk, geldt het te verlengen verdrag alleen voor het Europese deel van Nederland.

Het verdrag behoefde destijds op grond van artikel 7, onderdeel c, van de

Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen niet de goedkeuring van de

Staten-Generaal.

Op dit moment wordt met Jordanië onderhandeld over een meerjarig verdrag.

Aangezien overeenstemming nog zal moeten worden bereikt en het enige tijd zal duren voordat dit verdrag in werking zal treden, is een nieuwe verlenging tot 2021 van het bestaande verdrag nodig om de periode tot het einde van de huidige plaatsing en de periode tot aan de inwerkingtreding van het meerjarige verdrag te overbruggen. Dit meerjarige verdrag behoeft wel parlementaire goedkeuring.

BuZa

Volgcommissie(s):