Voucher of geld terug?

Met dank overgenomen van R.J. (Remco) Dijkstra i, gepubliceerd op dinsdag 2 juni 2020, 2:25.

Op vakantie? Waarom een voucher? Voor de coronatijd begon hebben heel veel mensen een vakantiereis of los vliegticket geboekt. Ik denk hier aan de scholieren die hun examenreis hadden geboekt, of mensen die hun familie in het buitenland wilden bezoeken in de meivakantie. Maar die vluchten en vakanties werden geannuleerd door corona. Ook de vluchten van mijn dochter en mij. Alles voor onze gezondheid natuurlijk, maar ontzettend balen.

De betaalde vluchten en vakanties zijn omgezet in vouchers en daar heb ik heel veel vragen en zorgen over gehoord. Ben je verplicht om een voucher te accepteren? En wat als je deze reis nu niet meer wil maken? Hoe lang is zo’n voucher eigenlijk geldig?

Terechte zorgen en vragen, waar we ook in de politiek mee bezig zijn. Alle antwoorden op de vragen over de vouchers kun je vinden op de website van de ACM. Daar lees je onder andere terug dat een voucher een redelijke geldingstermijn moet hebben. En dat je volgens Europese wetgeving ook je geld terug kunt vragen in plaats van een voucher te accepteren.

Ook krijg ik de zorgen te horen van de vliegmaatschappijen en reisorganisaties. Die kopen vaak ver van tevoren de vluchten en vakanties in die jij kunt boeken. Het geld wat jij betaald hebt voor je vlucht, staat dus niet ongebruikt op hun bankrekening. Wanneer we met z’n allen de vouchers afwijzen en geld terugvragen, dan is het nog maar de vraag of die reisorganisatie kan blijven bestaan!

De vliegmaatschappijen en reisorganisaties zijn verplicht om je de optie te geven tussen de voucher of je geld terug. Ik wil vragen om die keuze zorgvuldig te maken. Die organisaties zijn hard bezig om de keuze voor een voucher aantrekkelijker te maken. Zodat je je voucher flexibel kunt inzetten of je deze kunt doorgeven aan je familie bijvoorbeeld. Heb je nog een goed idee hiervoor of een goede of minder goede ervaring met de vouchers? Laat het me weten.

Zo hoop ik dat we over een tijdje weer fijn kunnen vliegen en op vakantie kunnen. Want die vakantie hebben we straks allemaal hard nodig.