#BlackLivesMatter, ook hier

Met dank overgenomen van Jonge Socialisten in de PvdA (JS) i, gepubliceerd op zondag 31 mei 2020.

In de media kun je deze week lezen over de “rellen”1 in Minneapolis na aanleiding van de “dodelijke confrontatie”2 tussen George Floyd en zijn moordenaar. Een politieagent. Wat hier wordt beschreven als “rellen” is de zoveelste demonstratie als gevolg van systematisch racisme binnen de Amerikaanse politie. Wat hier wordt beschreven als een “dodelijke confrontatie” is een brute moord.

In Nederland is het makkelijk om te doen alsof er niets aan de hand is. Hier staan er geen winkels en auto’s in de brand. Nederland, het land waar de politie je beste vriend is, zou volgens de meeste Nederlanders nooit in staat zijn tot zulke daden. In ons mooie landje in West-Europa gebeurt dat soort ongein niet. Toch?

In 2015 hadden wij een vergelijkbare case in de dood van Mitch Henriquez, die overleed aan een zuurstofgebrek vanwege de manier waarop hij is behandeld door de Haagse politie. Ook nu spelen er problemen bij de politie: ruim twee weken geleden kwam naar buiten dat de agenten die zichzelf “Marokkanenverdelgers” noemden politieagent mochten blijven. Naast deze incidenten vindt er continu etnisch profileren plaats.

In Amerika krijgt elk zwart kind op tienjarige leeftijd ongeveer de “talk” dat ze moeten oppassen voor politie. Na navraag bij een Marokkaanse vriend van mij blijkt dat dat in Nederland ook gebeurt, alleen niet per se zo vaak als in Amerika. Een “talk” die nodig bleek te zijn toen hij als tienjarig jongetje met zijn mooie nieuwe fiets door een agent werd bevraagd of die fiets wel van hem was.

Dit probleem is groter in Amerika, vertelt die vriend van mij. In Amerika zijn er meer slachtoffers en zijn mensen veel zwaarder getroffen. In Amerika zijn de tegenstellingen veel groter dan in Nederland en in Amerika is er meer armoede.

Maar het bestaat ook in Nederland. Dezelfde mensen die nu vol verontwaardiging kijken naar het racistisch politiegeweld in Amerika moeten zich ook in Nederland hard maken voor antiracisme. Misschien dat we dan niet meer lezen over “rellen” en een “confrontatie” maar over demonstraties naar aanleiding van een racistische moord door de politie.

Spreek je uit, zeker als je wit bent, en loop mee met de #BlackLivesMatter solidariteitsmars in op 22 november: https://www.instagram.com/saytheirnamesmarch/

1 https://nos.nl/nieuwsuur/video/2335589-rellen-na-dood-george-floyd-passen-in-verdrietige-traditie.html

2 https://www.trouw.nl/buitenland/de-dodelijke-confrontatie-tussen-deze-twee-mannen-was-het-begin-van-de-amerikaanse-rellen~b88b4fea/

Beeld van Wikimedia Commons.