Geen waardering, wel een trap na.

Met dank overgenomen van J.W.M. (John) Kerstens i, gepubliceerd op woensdag 27 mei 2020.

Je kind is ernstig ziek, maar je wil graag dat ‘t thuis kan opgroeien. Veilig en vertrouwd. Bij papa en mama, met broertjes en zusjes. Daarom regel je alle zorg zelf. In overleg met en hulp van de arts en verpleegkundigen natuurlijk. En een deel van die zorg neem je zelf voor je rekening, nadat je daarin ben geschoold. Een katheter vervangen, een stoma, een infuus. Enzovoorts.

Je zou verwachten dat dat wordt gewaardeerd. Fijner voor het kind immers en een stuk goedkoper dan opname in een ziekenhuis of instelling of dan alle handelingen laten verrichten door betaalde professionals.

Je kind is ernstig ziek, maar je wil graag dat ‘t thuis kan opgroeien. Veilig en vertrouwd. Bij papa en mama, met broertjes en zusjes.

Maar het tegendeel is waar: je krijgt een trap na. Alsof je nog niet genoeg stress hebt. Want zorgverzekeraars besluiten van de ene op de andere dag dat de medische handelingen die je verricht te vergelijken zijn met bijvoorbeeld voorlezen of helpen met tandenpoetsen. En dus niet meer in aanmerking komen voor de kleine vergoeding die je er eerst voor kreeg (die ongeveer een kwart bedraagt van de kosten die anderen in rekening brengen). Waardoor je bijvoorbeeld die ene dag per week niet meer vrijaf kunt nemen om voor de kleine te zorgen.

Alsof je nog niet genoeg stress hebt. Want zorgverzekeraars besluiten van de ene op de andere dag dat de medische handelingen die je verricht te vergelijken zijn met bijvoorbeeld voorlezen of helpen met tandenpoetsen.

En dat terwijl de wettelijke regels niet zijn veranderd. Alleen de uitleg van zorgverzekeraars. En de minister? Die legt zorgverzekeraars nooit een duimbreed in de weg, en nu dus ook niet. En dat kan natuurlijk niet!

En dat terwijl de wettelijke regels niet zijn veranderd. Alleen de uitleg van zorgverzekeraars.

Daarom roep ik alle ouders die in een vergelijkbare situatie zitten, door zorgverzekeraars naar het kastje van de muur worden gestuurd en in grote problemen komen, om zich te melden en je verhaal naar mij te sturen. Dat kan hier, via Whatsapp of mail mij via j.kerstens@tweedekamer.nl. Dan maken we er samen werk van.